Конкурс за 57. Дечји октобарски салон

Конкурс за 57. Дечји октобарски салон

„Путовања, ах та путовања“

22 - 30. јун 2022.

КОНКУРС

57. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности

„Путовања, ах та путовања“

 

Позив ликовном педагогу

Путовања, ах та путовања слоган је под којим ће бити одржан 57. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности у октобру месецу 2022. године.

Путовања чине живот лепшим, садржајнијим и узбудљивијим. Да би мали људи порасли у велике људе спремне за самостално креирање свопственог живота, неопходно је да им, од малих ногу,  усадимо потребу и навику за путовањима. Неки храбри истраживачи откривали су некада “нове светове” и проширивали границе заједничког искуства проналазећи нове могућности и изазове за човечанство. Међутим, понекад је  сасвим довољно да у шареним купаћим гаћицама  на некој прелепој пешчаној плажи, уз сокић на сламчицу, правимо куле у песку или замкове од шкољки и каменчића. Или да се код баке и деке , на селу, поиграмо са комшијском децом лопте у дворишту. И то су промене које мењају наше искуство.

Путовања нам доносе сусрете са различитим људима који говоре другим језиком, нове пределе, и културе са садржајима различитим од оних на које смо навикли. То су доживљаји што се упијају читавим бићем и који остају у нама као трајно искуство и најдрагоценије стечено благо.

Ако немамо прилику да се упутимо на жељено одредиште, онда можемо, уз помоћ сопствене маште, да се отиснемо и винемо толико далеко, да ће нас бити страх од повратка у предвидљиву свакодневицу.

Свет ваља откривати сам, али је још боље да то чинимо у одабраном друштву.

“Допуштено је вирити преко рамена свог детета, а можете и себе као дете да ставите себи као одраслом на рамена, онако како воле сва деца, а ни одраслима није мања уживанција”, каже писац Горан Петровић. Зато ставите своју децу на рамена и крените на путовања.

Исцпљени двогодишњом тескобом изазваном епидемијом Ковида, жељни смо, као и наша деца, лепих путовања и нових дестинација. Зато је наш предлог за овогодишњу тему 57. Дечјег октобарског салона: “Путовања, ах та путовања”.

Спремите се.

 

Ко може учествовати на конкурсу

На конкурс могу да се пријаве деца узраста од 4 до 14 година (предшколске установе, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације).

 

Пропозиције

Учесници могу да конкуришу са радовима у наведеним техникама примењене и ликовне  уметности:

 • Пластично обликовање (глина, глинамол, пластелин, гипс, дрво, метал, керамика, жица, лим, каширани папир /папир- маше, дидактички необликован материjал / кутије, асамблаж)
 • Сликарске технике (акварел, гваш, темпера, акрилне боје, пастел, колаж, комбиноване технике на папиру)
 • Цртачке технике (оловка, креда, угљен, туш)
 • Графичке технике (дрворез, линорез, картон-тисак, литографија, монотипија)
 • Сценографије, костими, текстил, батик, таписерије и витражи
 • Радови не смеју бити опремљени, нити урамљени
 • Установе и асоцијације могу да пошаљу до 10 радова у различитим ликовним техникама; највише два рада у истој техници од једног учесника и један рад када је реч о сценографији (Молимо педагоге за пажњу у одабиру радова).
 • Радови који не испуњавају пропозиције неће бити узети у селекцију!

 

Награде

Најуспелијим остварењима учесника Музеј ће доделити дипломе и награде, и то: три прве, три друге, три треће, три похвалне награде и награде наставницима који су остварили видљиве резултате у области неговања примењене уметности у настави ликовне културе. Осим музејских награда и диплома биће додељена и диплома УЛУПУДС – а.

Према пропозицијама изложбе, награђени радови постају својина Музеја примењене уметности, чувају се у колекцији дечје уметности Музеја и могу се повремено излагати и публиковати.

 

Када и како конкурисати

Радове ћемо примати од 22. до 30. јуна 2022. године. Одбијени радови се неће враћати поштом, али се могу подићи по обављеној селекцији. Музеј није у могућности да чува одбијене радове.

 

На полеђини сваког рада треба попунити следеће податке:

 • Име, презиме и узраст учесника
 • Назив рада и техника
 • Назив школе и место
 • Име и презиме наставника
 • Контакт телефон наставника
 • Контакт e-mail наставника

Уколико се рад потписује, потпис аутора мора бити на полеђини рада. Попуњен формулар треба одштампати  (не писати руком) и залепити на рад. Уколико рад не буде имао читљиву легенду, неће бити представљен на изложби и репродукован у каталогу.

Молимо наставнике да не врше додатне интервенције на завршеним радовима.

 

Контакт

За све договоре и обавештења на располагању вам стоје Леа Зеи, ликовни педагог и Милица Цукић, музејска саветница.

E-mail: decjisalon@mpu.rs; Телефон: 011 / 2626-494; 011 / 2626-841;

 

Формулар за пријаву и Позив ликовном педагогу у pdf формату

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

КОНКУРС ЗА 57. ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН