Промоција књиге уметника „ЛУТАЛАШТВО“ Мирјане Бобе Стојадиновић

Промоција књиге уметника „ЛУТАЛАШТВО“ Мирјане Бобе Стојадиновић

25. јануар 2022.

Промоција књиге уметника „ЛУТАЛАШТВО“ Мирјане Бобе Стојадиновић

Уторак, 25. јануар 2022. од 18 часова

Број присутних на промоцији је ограничен на 30 места, дођите на време да заузмете место

Промоција ће се уживо преносити на друштвеним мрежама

 

Тачно годину дана од самосталне изложбе „Луталаштво” Мирјане Бобе Стојадиновић у Галерији Коларчеве задужбине (јануар 2021), и потом Великој галерији Шок задруге (јул 2021), биће одржана промоција књиге уметника настале из овог материјала – ауторских фотографија и записа.

У намери контекстуализовања уметникове књиге у оквиру саме музејске институције, на самој промоцији биће представљене фотографије са путовања из приватних албума породице Владарски, из колекције МПУ.

На промоцији ће говорити:

  • Биљана Јотић, историчарка уметности и кустоскиња, в.д. директорка МПУ
  • мр Јелена Пераћ, музејска саветница, Збирка фотографије, примењене графике и уметничке опреме књиге
  • Теодора Јеремић, историчарка уметности, независна кустоскиња
  • др ум. Никола Радосављевић, уметник, докторирао на теми књиге уметника, иницијатор формирања засебне збирке књига уметника у оквиру Народне библиотеке Србије
  • Ауторка

Пројекат „Луталаштво” један је из низа уметничких истраживања Мирјане Бобе Стојадиновић посвећених субјективности доживљаја путовања. Уметникова књига „Луталаштво” производ је промишљања феномена путовања из субјективног угла. Формат уметникове књиге природно обједињује одабране 132 црно-беле фотографије из обима од неколико десетина хиљада ауторских фотографија уметнице насталих у периоду од 2003. до 2019. године, праћених са 40 текстуалних записа – прича, дубинског саморефлективног наратива.

Уметнички рад посвећен странствовању није случајан у времену тешке пандемије – не као ескапизам од озбиљности ситуације, већ као убежиште за потенцијал људскости који у себи носимо.

Текст који је пратио изложбе можете прочитати овде.

Биографија

Мирјана Боба Стојадиновић је визуелна уметница, академски образована у Србији, Холандији и Великој Британији. Од 1998. године самостално излаже у земљи и иностранству, а такође је учествовала у бројним групним изложбама, организовала их и курирала. Добитница је награде галерије 25. Меморијала Надежде Петровић. У центру њених интересовања су простор и нарација, перформативно употребљавајући фотографију, текст, звук, светлост, објекат.

Ауторка је дискурзивног пројекта и књиге „Уметник као публика”. Сарадница је Редакције културе Радио Београда 2. Њен текст „Отуђени спектакл“ био је у најужем избору за награду Лазар Трифуновић за ликовну критику и теоријско разматрање савремене визуелне уметности за 2021. годину.

Објављивање књиге уметника „Луталаштво” суфинансирано је из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања, а технички је омогућило Удружење ликовних уметника Србије / УЛУС.

Избор фотографија

Албуми за фотографије породице Владарски

Албум за фотографије породице Владарски

тридесете године 20. века
МПУ инв. бр. 19107

Албум за фотографије породице Владарски

1937.
МПУ инв. бр. 19111

Албум за фотографије породице Владарски

1937.
МПУ инв. бр. 19111

Албум за фотографије породице Владарски

1937.
МПУ инв. бр. 19111

Албум за фотографије породице Владарски

1935.
МПУ инв. бр. 19108