С ДРУГЕ СТРАНЕ СТВАРНОСТИ - 59. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности

С ДРУГЕ СТРАНЕ СТВАРНОСТИ - 59. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности

С ДРУГЕ СТРАНЕ СТВАРНОСТИ

 1. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности

расписао је ликовни конкурс

„С друге стране стварности слоган је под којим ће бити одржан 59. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности у октобру месецу 2024. године.

Ове 2024. године у читавом свету обележава се 100 година од настајања надреалстичког покрета. Тада се појавио Манифест надреализма Андре Бретона, званични почетак надреалистичког покрета. Зачет у Француској, као литерарни покрет, надреализам се проширио и на поље визуелних уметности  и постао међународни феномен, у оквиру кога је своје истакнуто место нашла и београдска надреалистичка група.

Надреалисти су веровали да је могуће боље и тачније изразити се кроз игру, пре него кроз традиционалну слику или скулптуру, које подразумевају дуг процес учења и стварања. Надреалисти су инсистирали на аутоматизму мисли, што значи да се унутрашњи глас спонтано преноси кроз материјал. Заправо, опредмећују се слике подсвести и отуда визуелно наслеђе ове историјске авангарде чине већином фотографије, фотограми, колажи, фотоколажи, асамблажи, објекти, декалкоманије, le cadavre exquis, а не класични медији. Међу надреалистима, посебно је била омиљена игра le cadavre exquis. Смисао ове игре је да се сваки учесник, било да су у питању речи или цртежи, надовезује на претходника, упознат само са сопственим доприносом, без односа према целини. Тек на крају, открива се заједничко уметничко дело свих учесника.

Надреалисти су се, кроз своје праксе, изузетно залагали за еманципацију и видљивост посебних друштвених група као што су деца, млади или  особе са смањеним физичким и умним способностима. Кроз активацију уметничких одговора од стране ових друштвених група подстицали су креативно изражавање и стварање потенцијалне нове публике.

Сложићемо се са  Албертом Анштајном да истински знак интелигенције није знање него машта и зато је важно да је стимулишемо код деце од најмлађег узраста.  Надреалисти су то добро разумели и ми, такође, желимо да подстакнемо нашу потребу да изразимо нешто чега нема у реалности, него припада сфери сна или маште.

У години јубилеја, сматрали смо да 59. Дечји октобарски салон треба да буде одговор дечјег стваралаштва на надреалистичке концепте и зато је предлог овогодишње теме  изложбе  „С друге стране стварности.

Ко може да учествује на конкурсу

На конкурс могу да се пријаве деца узраста од 4 до 14 година (предшколске установе, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације).

Пропозиције

Учесници могу да конкуришу са радовима у наведеним техникама примењене и ликовне  уметности:

 • Пластично обликовање (глина, глинамол, пластелин, гипс, дрво, метал, керамика, жица, лим, каширани папир /папир- маше, дидактички необликован материјал / кутије, асамблаж)
 • Сликарске технике (акварел, гваш, темпера, акрилне боје, пастел, колаж, комбиноване технике на папиру)
 • Цртачке технике (оловка, креда, угљен, туш)
 • Графичке технике (дрворез, линорез, картон-тисак, литографија, монотипија)
 • Сценографије, костими, текстил, батик, таписерије и витражи
 • Радови не смеју бити опремљени, нити урамљени
 • Установе и асоцијације могу да пошаљу до 20 радова у различитим ликовним техникама; највише два рада у истој техници од једног учесника и један рад када је реч о сценографији (Молимо педагоге за  пажњу у одабиру радова).
 • Радови који не испуњавају пропозиције неће бити узети у селекцију!

Награде

Најуспелијим остварењима учесника Музеј ће доделити дипломе и награде, и то: три прве, три друге, три треће, три похвалне награде и награде наставницима који су остварили видљиве резултате у области неговања примењене уметности у настави ликовне културе. Осим музејских награда и диплома биће додељена и диплома УЛУПУДС – а.

Према пропозицијама изложбе, награђени радови постају својина Музеја примењене уметности, чувају се у колекцији дечје уметности Музеја и могу се повремено излагати и публиковати.

Када и како конкурисати

Дечје радове за изложбу донети или послати у Музеј примењене уметности, на адресу Вука Караџића 18, Београд,  од 24. јуна до 02. јула 2024. године.

Одбијени радови ће моћи, по обављеној селекцији, да се преузму у Музеју, нећемо их враћати поштом, нити смо у могућности да их чувамо. Када је реч о радовима који ће бити изложени на изложби, моћи ће да се подигну у последњој недељи новембра 2024.

На полеђини сваког рада треба попунити следеће податке:

 • Име, презиме и узраст учесника
 • Назив рада и техника
 • Назив школе и место
 • Име и презиме наставника
 • Контакт телефон наставника
 • Контакт е-маил наставника

Уколико се рад потписује, потпис аутора мора бити на полеђини рада. Попуњен формулар треба одштампати  (не писати руком) и залепити на рад. Уколико рад не буде имао читљиву легенду, неће бити представљен на изложби и репродукован у каталогу.

Молимо наставнике да не врше додатне интервенције на завршеним радовима.

Контакт

За све договоре и обавештења на располагању вам стоје Леа Зеи, ликовни педагог и Милица Цукић, музејска саветница.

Е-маил: decjisalon@mpu.rs; Телефон: 011 / 2626-494; 011 / 2626-841;

На сајту www.мпу.рс можете се упознати са пропозицијама Конкурса и преузети ФОРМУЛАР за пријаву у пдф формату.

Формулар за пријаву