13. ТРИЈЕНАЛЕ КЕРАМИКЕ

13. ТРИЈЕНАЛЕ КЕРАМИКЕ

14. мај - 30. јун 2009.

 Пратећи програм 13. тријенала керамике

Архитектонски факултет
Булевар Краља Александра 73/ИИ, Београд
www.arh.bg.ac.yu

Програм обухвата стручна предавања, радионицу и изложбу, организованих у оквиру Радионице 301 (која је започела са радом 1994. године, на Архитектонском факултету, оснивачи, проф. Бранко Павић и проф. Драган Јеленковић). Тема пратећег програма на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, носи наслов, “Значењски садржај  керамике у културолошком и просторном контексту”.

Радионичког типа, план и програм биће реализовани у сарадњи са уметником  Мрђаном Бајићем,  стрип цртачем Сашом Ракезићем, алијас, Александар Зограф, као и теоретичарем др Владимиром Маком. Пројекат је увршћен у наставни програм Архитектонског факултета.

Гарден центар, Београд
Видиковачки венац 102а и Цара Душана 266 (Земун), Београд
www.gardencentar.rs

Изложба радова савремених уметника керамике
Презентација керамичке декорације за вртове

„Гарден центар“ у својој понуди има веома софистициране украсне керамичке предмете за декорацију вртова, као и употребне предмете од керамике. Један део продајно-излагачког простора биће коришћен за њихову презентацију, али и радова савремених домаћих уметника. Такође, у сарадњи са Музејем примењене уметности у Београду и Архитектонским факултетом у Београду, током трајања ових изложби уприличени су и други догађаји који имају везе са уметношћу керамике.

Галерија Дома културе „Студентски град“
Булевар Зорана Ђинђића 179, Београд
www.dksg.rs

„Реконструкција“, изложба Јелене Бошковић и Милице Пејић

Ова изложба је подршка младим перспективним уметницима који се керамиком баве на иновативан и експерименталан начин, превазилазећи конвенционалне границе примењених уметности и третирајући материјал/ керамику у оквирима уметности инсталације.

Јелена Бошковић и Милица Пејић дипломирале су на Факултету примењених уметности, на одсеку за карамику.

Центар за културу Сопот
Космајски трг 7, Сопот
www.czksopot.org

Изложба керамике Срђана Вукајловића и Катице Павелке Вукајловић
Изложба/ презентација археолошке керамичке збирке

На својој самосталној изложби Срђан Вукајловић и Катица Павелка Вукајловић изложиће неколико радова насталих у протеклих неколико година, али већи део изложбе обухвата нове радове аутора.

“На почетку, моја идеја је била да направим изложбу керамике, а да истовремено избегнем класични занатски поступак (обликовање, печење, глазирање). Замисао ми је била да из фабрике порцелана из Зајечара набавим шкарт из њихове производње, и да од њега лепљењем направим своје радове. То је било прошле зиме и до тог материјала нисам могао одмах да дођем. Пошто сам био нестрпљив да започнем, почео сам да ломим неке старе и окрњене тањире из кухиње и почео сам да их преобликујем.”

Уз самосталну изложбу Срђана Вукајловића и Катице Павелке Вукајловић приређена је и изложба археолошке збирке Центра за културу Сопот. Изложени су керамички предмети, нађени на оближњим налазиштима из староримског и средњевековног периода.

Дом омладине Београда
Македонска 22, Београд
www.domomladine.org

2 – 15 јун 2009.

Ауторска изложба Биљане Вукотић, изложба три уметнице: Лариса Ацков, Валентина Савић и Евгенија Портној Костић

Реч је о изложби три уметнице, млађе генерације, различитих уметничких поетика. Све три уметнице стварају у складу са савременим уметничким тенденцијама, које су свој уметнички одраз нашле у уметности керамике.

Музеј примењене уметности
Вука Караџића 18, Београд
www.мпу.рс

10 – 30. јун 2009.

Суочавање
Изложба керамике Срђана Вукајловића и Катице Павелке Вукајловић и два видео рада који духовито и пластично говоре о следећем:
а / Свака заједница функционише на улогама.
б / Уметник је тек једна улога у ланцу настанка културе.
ц / Уметничко дело (или култура) настаје удруженим радом заједнице.
То није задатак који уметник обавља сам.

Свечано отварање: среда, 10. јун у 19 часова, Галерија Жад Музеја примењене уметности

Продавница „The English Pot“
Теразије 12, Београд
Идеја ове изложбе/ презентације је да се уметност керамике и порцелана повеже са свакодневним животом. Предмети, махом од порцелана, који су доступни у Тхе Енглиш Пот-у, веома су фине израде и дизајна, те њихово коришћење оплемењује свакодневицу.

Музеј примењене уметности у Београду
Вука Караџића 18, Београд
www.mpu.rs

Предавања
Јавне презентације портфолиа уметника који се баве керамиком
Дечје радионице
Сва три сегмента програма настоје да у ширем контексту употпуне главни програм Тринеастог тријенала керамике. Предавања се односе на аспект рестаурације, али и на питања савремених токова уметности керамике. Јавне презентације портфолиа приказаће домете домаћих уметника, док радионице представљају покушај анимирања дечије креативности, са додатним циљем указивања на значај развијања интерсовања будуће потенцијалне публике.

Интернет презентација Музеја примењене уметности у Београду
www.mpu.rs
На интернет презентацији Музеја примењене уметности у Београду налазе се информације о две ликовне колоније које третирају керамику – „TERRA , Центра за ликовну и примењену уметност, Кикинда и Симпозијум керамике у Аранђеловцу.

Исто тако, представљен је и избор новијих радова уметника који су учествовали на Тријеналу керамике.