13. ТРИЈЕНАЛЕ КЕРАМИКЕ

13. ТРИЈЕНАЛЕ КЕРАМИКЕ

14. мај - 30. јун 2009.

Жирирана изложба 13. тријенала керамике

Селекцију је извршио Уметнички савет 13. тријенала керамике у саставу:
Биљана Вукотић, Душан Вујичић, Ненад Радић, Димитрије Тадић и Олга Шрам.

Карактер основне изложбе Тријенала керамике увек је био такмичарског духа – током година није се битно мењао, а од самог почетка имао је за циљ представљање најбољих и најновијих достигнућа у области савремене уметничке керамике и дизајна.

„На 13. тријеналу керамике, не упуштајући се у могуће разлоге, са извесним разочарањем уочавамо знатно мањи број излагача него што је то било уобичајено на претходним изложбама. Изостало је више аутора који су, уназад десет година, својим креацијама обележили ово раздобље, били запажени на Тријеналу и понели неке од награда. Истовремено, као континуитет промоције младих генерација, и ове године сусрећемо се с новим именима.

Извесно је да ће овогодишње Тријенале керамике бити запамћено по једноставности, јасноћи и сажетости једног броја керамичких форми, а код већине и по доминантној белој боји материјала. Овога пута осећамо извесно смиривање оних тенденција које су стремиле ка што оригиналнијем и радикалнијем удаљавању од медија керамике, залазећи у просторе нових испитивања у сфери ликовних уметности, пре свега у сфери (широко шваћеног) сликарства”, каже Олга Шрам у каталогу изложбе.

Интернационални жири у следећем саставу:

Бернд Пфанкуф (Bernd Pfannkuche), керамичар, Немачка, уредник једног од најпрестижнијих часописа европске керамике Неw Церамицс, и члан Интернационалне Академије керамике, Женева
Јиндра Викова (Jindra Vikova), керамичар, Чешка, члан Интернационалне Академије керамике, Женева
Карел Племениташ (Karel Plemenitaš), керамичар, Словенија, вишегодишњи учесник и добитник награда на Југословенском тријеналу керамике

доделио је следеће награде на  13. тријеналу керамике:

Велика награда Тријенала керамике – Лариса Ацков

Друга награда Тријенала керамике – Јелена Милетић

Трећа награда Тријенала керамике – Велимир Вукићевић

Награда младом излагачу – Игор Милићевић

Почасна награда – Катарина Лазић-Васиљевић

Откупна награда Музеја примењене уметности – Иван Албрехт