32. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

32. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

Прилагођавање... Архитектура плус…

25. март - 30. април 2010.

Кустос Салона и уредник каталога: Мр Љиљана Милетић Абрамовић, музејски саветник, Одсек за архитектуру МПУ
Прилагођавање… Архитектура плус… је тема овогодишњег 32. Салона архитектуре који ће се одржати у Музеју примењене уметности од 25. марта до 30. априла 2010. Салон архитектуре је популарна манифестација Музеја (МПУ) која окупља, презентује и афирмише најбоље ауторске праксе домаће архитектонске сцене. Салон увек изнова, истиче значај мисије архитектуре у развоју друштва, залаже се за плуралност и квалитет архитектонских решења и градитељске стандарде, настоји да укаже и на алтернативне, истраживачке идеје и пројекте. Осим што рефлектује углавном архитектонске и урбанистичке праксе наше средине, Салон је и место и прилика за размену локалних, регионалних и глобалних искустава. Отворен је за све генерације архитеката из земље и иностранства.

Жири 32. Салона архитектуре у саставу:

Ружица Божовић Стаменовић (Сингапур – Београд)
Милан Димитријевић (добитник Гранд Приx-а 2009)
Ђорђе Стојановић
Братислав Тошковић (Финска)
Снежана Веснић
одабраће, од око 90 радова који су прошли селекцију, Гранд Приx – Велику награду Салона као и остале награде у различитим категоријама: архитектура, урбанизам, ентеријер, публикације.

Осим главног програма изложбе, атрактивности овогодишњег Салона архитектуре допринеће специјални Гост Салона – Васа Перовић, архитекта европске репутације који живи у Словенији као и историографска изложба која ће подсетити на прве добитнике Гранд Приx-а Салона архитектуре из 1974, 1975. и 1976.

Као и увек, током трајања Салона, у оквиру пратећег програма предвиђена је и серија разговора, предавања, презентација и радионица. Тако ће се одржати неколико темата:

Нови Музеји – архитектура нових музеја у свету и стање наших музеја;
Разговор и изложба посвећени Архитектури позоришта у XX веку;
Ситуација – млади архитект у Србији;
Предавање о архитекти Милутину Борисављевићу;
Студентска радионица;
(листа учесника и прецизније дефинисање термина ће уследити).

Овогодишњи Салон архитектуре имаће и проакативан визуелни идентитет, уочљив и привлачан за све који се буду нашли на потезу Кнез Михаилова улица – Музеј примењене уметности у Вука Караџића 18.

Све детаљније информације о догађањима и програму 32. Салона архитектуре биће благовремено истакнуте путем медија и на сајту Музеја примењене уметности www.mpu.rs.