32. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

32. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

Прилагођавање... Архитектура плус…

25. март - 30. април 2010.

Жири 32. Салона архитектуре:

Ружица Божовић Стаменовић, председник
Милан Димитријевић
Ђорђе Стојановић
Братислав Тошковић
Снежана Веснић

Текст уводне речи Жирија приликом проглашења награда на свечаном отварању 32. Салона срхитектуре 25. марта 2010. у 19 часова (текст је прочитала Ружица Божовић Стаменовић, председник жирија)

Даме и господо, поштоване колеге и пријатељи,

Пред Вама је селекција радова који репрезентују највише домете наше струке у овом тренутку. Још од првог Салона архитектуре 1929. године који је отворио Ђорђе Злоковић, ова изложба је место на коме се промовишу нови правци, занатско мајсторство, духовитост и храброст. Све оно због чега волимо архитектуру. Велика је част имати рад на Салону и стога у име жирија честитамо свим ауторима селекционисаних радова. Са посебним задовољством жири истиче два рада из области обнове и регенерације: ТВ торањ на Авали и реконструкцију сале Дома војске зато што нас подсећају на важност поштовања амбијенталних вредности простора као општег културног добра.

Grand Prix и признања која је жири доделио сугеришу посебне теме које желимо да промовишемо јер их сматрамо важним за будући развој наше архитектуре:

  • креативност, али и перфекционизам у извођењу и детаљу,
  • став да нема малих тема иако ће увек бити малих буџета,
  • питања одрживости, енергије и контекста; тема које ће се неминовно из света где сада доминирају, прелити ускоро и код нас.
  • свест о важности писане реци јер мисао увек претходи изграђеном делу.