39. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

39. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

у реалности

29. март - 30. април 2017.

Свечано отварање и додела награда: среда, 29. март  2017. у 19 часова

Кустос Салона и уредник каталога: мр Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и в.д. директор МПУ.

Организатор: Музеј примењене уметности

У реалности!… је слоган под којим ће се одржати 39. Салон архитектуре у Музеју примењене уметности од 29. марта до 30. априла 2017.  Традиционално сваког пролећа, више од четрдесет година у галеријама Музеја, Салон архитектуре као прворазредна и популарна архитектонска манифестација, окупља бројне архитекте из земље, регије и иностранства и скреће пажњу јавности на значај и утицај архитектуре на квалитет живота савременог друштва.

Овогодишњи, 39. Салон архитектуре тематизован је питањем просторног односа између архитекте, као ствараоца, и појаве – реалности, као актуелне немогућности у односу на актуелно стање ствари у Свету – овде и сада. Последњих деценија много пажње било је усмерено на спектакуларно у архитектури, а много мање на потребе друштва у односу на ангажована и неопходна решења. Криза савремености архитектуре на различите начине може се сматрати преовлађујућим стањем дисциплине у односу на које заправо архитекта гради лични став према сопственом занимању и стрпљиво прави архитектуру и даље трагајући за њеним истинским вредностима. У реалности настајања, архитектура подразумева процес и сарадњу, решавање проблема, комуникацију сложених идеја, обраду података и ограничења, презентацију и репрезентацију, експериментисање и иновативност, вештину и стратегију преговарања, као и мноштво других задатака. А сви ми који се зовемо архитектама и којима је до архитектуре стало морамо да се боримо за архитектуру, јер нема ко други. То је наша реалност.

За овогодишњи 39. Салон кандидовано је 233 рада у свим категоријама. Жири је у званичну селекцију уврстио 112 радова, од којих је у конкуренцији за награде разврстано 77 радова у 6 категорија (конкурсни и студентски радови излажу се ван категорије за награде).

Жири 39. Салона архитектуре, који се састоји од угледних домаћих и интернационалних професионалаца – Душко Филиповски, Мирољуб Станковић, Ненад А. Стјепановић, Ирена Виденов и Маруша Зорец – додељује Grand Prix Салона, награде, признања и похвале по категоријама.

Фотографије са отварања изложбе и доделе награда

Аутор фотографија: Веселин Милуновић

Фотографије рада жирија 39. салона архитектуре

Аутор фотографија: Дејан Сандић