39. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

39. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

у реалности

29. март - 30. април 2017.

Извештај жирија 39. Салона архитектуре

Жири 39. Салона архитектуре у саставу:

  • Ирена Виденов, председник
  • Душко Филиповски
  • Ненад Стјепановић
  • Мирољуб Станковић
  • Маруша Зорец

Констатује да је за овогодишњи Салон кандидовано 233 рада у свим категоријама, од чега је у званичну селекцију уврстио 112 радова, а у конкуренцији за награде разврстао 77 радова, у 6 категорија: архитектура, урбанизам, ентеријер, експеримент и истраживање, публикације, архитектонска критика.

Приликом селекције пристиглих радова и вредновања кандидата, констатовано је да је тема овогодишњег 39. Салона архитектуре, ДА, у потпуности „у реалности“ постављена, као да је унапред дефинисала суштину: у ком миљеу друштвене одговорности данас аутори остварују и афирмишу свој рад, (покушавајући) да доследно следе свој израз и вредност аутентичног пројектантског процеса, док истовремено треба да оправдају инвестицију, „надвладају“ бирократски механизам, задате параметре и ограничења, у актуелном контексту окружења у којем делују. Тема шта је РЕАЛНО могуће и оствариво, шта је актуелно стање стваралачког процеса, колико се заиста упуштамо у оригиналност оправданог и јасног израза, и какво дело доноси као резултат, били су критеријуми да се доделе следеће похвале, признања и награде:

Велика награда – Grand Prix 39. Салона архитектуре

Додељује аутору Предрагу Милутиновићу

за реализовано дело Параолимпијски центар Крагујевац

Аутор сагледава сву реалност потреба корисника тематског центра, спортиста са инвалидитетом, без баријера, за смештај, реконвалесценцију, рекреацију и рехабилитацију, и уједно инкорпорира кроз јасан и примерен карактер једноставне, приземне форме, приступачне и логичне. Аутор се овим делом издвојио у примени природних материјала, не лобирајући актуелне трендове и материјале, већ чврсто следи своју истрајност у идеји и процесу реализације целог објекта. Жири је препознао у раду и ненаметљиво уклапање у историјско наслеђе, где се употребом традиционалне опеке у сведеној, овог пута приземној форми, избалансираних маса, дотакла и поновила историјска вредност чувеног Спомен парка 21. октобар архитекте Ивана Антића и Иванке Распоповић у Крагујевцу. Параолимпијски центар је значајна успешна изведба која је, за сада, једина у овом делу Европе.

Награда у категорији – Архитектура

Додељује ауторима Марији Симовић и Петру Симовићу

за реализовано дело N1 Housing, Крагујевац

Објекат се издваја у реализованој иновативности и интерполацији уличне 2D форме фасаде и унутрашње организације простора, у храброј композицији уличне опнасте структуре од HPL материјала, која има своју јасну функцију заштите, и у контексту реалног простора и нереалног, хаотичног, урбаног окружења, које су аутори успешно савладали. Аутори су искористили наметнуто ограничење приступа у објекат, на уштрб јасно одигнутој мапи уличне фасаде, од терена, чиме пажљиво дозирају на финалном дизајну целе форме у позитивном контексту. Проблематика се и даље огледа у односу на суседе, близином наметнутих калканских зидова и заклањања тих истих суседа. Жири је овим и претходним радом искрено подржао карактеристичан регионални развој, кроз приказане реализоване маркантне радове у мањим урбаним срединама.

Награда у категорији – Гости салона – дело у иностранству

Додељује ауторима Зорану Радојичићу, Светлани Петровић и Жарку Ћајићу

за реализовано дело Гана – Карго центар

Повратак на светску сцену домаћег инжењерског гиганта – Енергопројекта, како у пројектовању, тако и извођењу значајних јавних објеката, ван европског континента, улива оптимизам у нашој професионалној реалности. Објекат се издваја јасним пројектантским изразом, чистом формом, препознатљивим ауторским рукописом, реализовано дело које даје посебан подстицај српској архитектонској маргини, на светском нивоу.

Награда у категорији – Ентеријер

Додељује ауторима: Антипод студио (Милан Стефановић, Бранко Николић, Петар Савић)

за реализовано дело Ентеријер компаније Seven Bridges Genomics, Београд

Обиман и захтеван подухват од 5.000 м2 пословног простора, у реалности, када послодавци често нису „присутни“ да својим запосленима пруже адекватан простор за продуктивни рад и стварање, за краћи одмор у току радног времена, просторе који својом наменом, опремом, инсталацијама, примењеном технологијом чине да се у њима остваре најбољи резултати; аутори су у овом простору отишли и један корак даље, остварили су визуелни и материјални баланс, игру светла, боје и одраза, комбинујући у сведеној и логичној форми цео простор.

Признање у категорији – Архитектура

Додељује аутору Весни Цагић Милошевић

за реализовано дело Стамбена зграда у улици Мике Илића, Београд

Признање у категорији – Архитектура

Додељује аутору Мирославу Стефановићу

за реализовано дело Реконструкција јавне гараже Зелени венац, Београд 

Признање у категорији – Гости салона – дело у иностранству

Додељује ауторима Вељку Радуловићу, Ђорђу Греговићу и Браниславу Греговићу

за реализовано дело Вила Мистрал, Херцег Нови 

Признање у категорији – Ентеријер

Додељује ауторима Бојани Марковић, Давиду Билобрку, Ивани Јевремовић и Христини Стојановић

за реализовано дело Goethe институт библиотека, Београд 

Признање у категорији – Ентеријер

Додељује ауторима Горану Војводићу и Милени Катић

за реализовано дело Двојни стамбени објекат, Београд 

Похвала у категорији – Публикација

Додељује аутору Радмили Милосављевић

за књигу Дизајн центар у Београду 

Похвала у категорији – Публикација

Додељује уреднику монографије и приредјивачу др. Светиславу Г. Поповићу

за књигу Вукоте Тупе Вукотића Тродимензионална морфологија Црне Горе

Похвала у категорији – Експеримент и истраживање

Додељује аутору Стефану Нешићу

за дело W_Workshop

Приказано је реално. Дело настало из полазне идеје-изазова, да се од затечених елемената на локацији оствари очекивано, простор као инспирација, да се у истом стварају нека друга дела… Пркос и упорност на делу. Свака похвала „лудости“ – овде је на делу. Или се то може назвати данас „одрживом архитектуром“. Жири Салона посебно одаје похвалу у реализацији објекта и поставља у концепту осталих реализованих дела. Као подстрек да размислимо како даље да се ослободимо свих предрасуда. Зарад доброг рада и резултата.

У Београду 29. 03. 2017.