39. SALON ARHITEKTURE

39. SALON ARHITEKTURE

u realnosti

29. mart - 30. april 2017.

Izveštaj žirija 39. Salona arhitekture

Žiri 39. Salona arhitekture u sastavu:

  • Irena Videnov, predsednik
  • Duško Filipovski
  • Nenad Stjepanović
  • Miroljub Stanković
  • Maruša Zorec

Konstatuje da je za ovogodišnji Salon kandidovano 233 rada u svim kategorijama, od čega je u zvaničnu selekciju uvrstio 112 radova, a u konkurenciji za nagrade razvrstao 77 radova, u 6 kategorija: arhitektura, urbanizam, enterijer, eksperiment i istraživanje, publikacije, arhitektonska kritika.

Prilikom selekcije pristiglih radova i vrednovanja kandidata, konstatovano je da je tema ovogodišnjeg 39. Salona arhitekture, DA, u potpunosti „u realnosti“ postavljena, kao da je unapred definisala suštinu: u kom miljeu društvene odgovornosti danas autori ostvaruju i afirmišu svoj rad, (pokušavajući) da dosledno slede svoj izraz i vrednost autentičnog projektantskog procesa, dok istovremeno treba da opravdaju investiciju, „nadvladaju“ birokratski mehanizam, zadate parametre i ograničenja, u aktuelnom kontekstu okruženja u kojem deluju. Tema šta je REALNO moguće i ostvarivo, šta je aktuelno stanje stvaralačkog procesa, koliko se zaista upuštamo u originalnost opravdanog i jasnog izraza, i kakvo delo donosi kao rezultat, bili su kriterijumi da se dodele sledeće pohvale, priznanja i nagrade:

Velika nagrada – Grand Prix 39. Salona arhitekture

Dodeljuje autoru Predragu Milutinoviću

za realizovano delo Paraolimpijski centar Kragujevac

Autor sagledava svu realnost potreba korisnika tematskog centra, sportista sa invaliditetom, bez barijera, za smeštaj, rekonvalescenciju, rekreaciju i rehabilitaciju, i ujedno inkorporira kroz jasan i primeren karakter jednostavne, prizemne forme, pristupačne i logične. Autor se ovim delom izdvojio u primeni prirodnih materijala, ne lobirajući aktuelne trendove i materijale, već čvrsto sledi svoju istrajnost u ideji i procesu realizacije celog objekta. Žiri je prepoznao u radu i nenametljivo uklapanje u istorijsko nasleđe, gde se upotrebom tradicionalne opeke u svedenoj, ovog puta prizemnoj formi, izbalansiranih masa, dotakla i ponovila istorijska vrednost čuvenog Spomen parka 21. oktobar arhitekte Ivana Antića i Ivanke Raspopović u Kragujevcu. Paraolimpijski centar je značajna uspešna izvedba koja je, za sada, jedina u ovom delu Evrope.

Nagrada u kategoriji – Arhitektura

Dodeljuje autorima Mariji Simović i Petru Simoviću

za realizovano delo N1 Housing, Kragujevac

Objekat se izdvaja u realizovanoj inovativnosti i interpolaciji ulične 2D forme fasade i unutrašnje organizacije prostora, u hrabroj kompoziciji ulične opnaste strukture od HPL materijala, koja ima svoju jasnu funkciju zaštite, i u kontekstu realnog prostora i nerealnog, haotičnog, urbanog okruženja, koje su autori uspešno savladali. Autori su iskoristili nametnuto ograničenje pristupa u objekat, na uštrb jasno odignutoj mapi ulične fasade, od terena, čime pažljivo doziraju na finalnom dizajnu cele forme u pozitivnom kontekstu. Problematika se i dalje ogleda u odnosu na susede, blizinom nametnutih kalkanskih zidova i zaklanjanja tih istih suseda. Žiri je ovim i prethodnim radom iskreno podržao karakterističan regionalni razvoj, kroz prikazane realizovane markantne radove u manjim urbanim sredinama.

Nagrada u kategoriji – Gosti salona – delo u inostranstvu

Dodeljuje autorima Zoranu Radojičiću, Svetlani Petrović i Žarku Ćajiću

za realizovano delo Gana – Kargo centar

Povratak na svetsku scenu domaćeg inženjerskog giganta – Energoprojekta, kako u projektovanju, tako i izvođenju značajnih javnih objekata, van evropskog kontinenta, uliva optimizam u našoj profesionalnoj realnosti. Objekat se izdvaja jasnim projektantskim izrazom, čistom formom, prepoznatljivim autorskim rukopisom, realizovano delo koje daje poseban podsticaj srpskoj arhitektonskoj margini, na svetskom nivou.

Nagrada u kategoriji – Enterijer

Dodeljuje autorima: Antipod studio (Milan Stefanović, Branko Nikolić, Petar Savić)

za realizovano delo Enterijer kompanije Seven Bridges Genomics, Beograd

Obiman i zahtevan poduhvat od 5.000 m2 poslovnog prostora, u realnosti, kada poslodavci često nisu „prisutni“ da svojim zaposlenima pruže adekvatan prostor za produktivni rad i stvaranje, za kraći odmor u toku radnog vremena, prostore koji svojom namenom, opremom, instalacijama, primenjenom tehnologijom čine da se u njima ostvare najbolji rezultati; autori su u ovom prostoru otišli i jedan korak dalje, ostvarili su vizuelni i materijalni balans, igru svetla, boje i odraza, kombinujući u svedenoj i logičnoj formi ceo prostor.

Priznanje u kategoriji – Arhitektura

Dodeljuje autoru Vesni Cagić Milošević

za realizovano delo Stambena zgrada u ulici Mike Ilića, Beograd

Priznanje u kategoriji – Arhitektura

Dodeljuje autoru Miroslavu Stefanoviću

za realizovano delo Rekonstrukcija javne garaže Zeleni venac, Beograd 

Priznanje u kategoriji – Gosti salona – delo u inostranstvu

Dodeljuje autorima Veljku Raduloviću, Đorđu Gregoviću i Branislavu Gregoviću

za realizovano delo Vila Mistral, Herceg Novi 

Priznanje u kategoriji – Enterijer

Dodeljuje autorima Bojani Marković, Davidu Bilobrku, Ivani Jevremović i Hristini Stojanović

za realizovano delo Goethe institut biblioteka, Beograd 

Priznanje u kategoriji – Enterijer

Dodeljuje autorima Goranu Vojvodiću i Mileni Katić

za realizovano delo Dvojni stambeni objekat, Beograd 

Pohvala u kategoriji – Publikacija

Dodeljuje autoru Radmili Milosavljević

za knjigu Dizajn centar u Beogradu 

Pohvala u kategoriji – Publikacija

Dodeljuje uredniku monografije i priredjivaču dr. Svetislavu G. Popoviću

za knjigu Vukote Tupe Vukotića Trodimenzionalna morfologija Crne Gore

Pohvala u kategoriji – Eksperiment i istraživanje

Dodeljuje autoru Stefanu Nešiću

za delo W_Workshop

Prikazano je realno. Delo nastalo iz polazne ideje-izazova, da se od zatečenih elemenata na lokaciji ostvari očekivano, prostor kao inspiracija, da se u istom stvaraju neka druga dela… Prkos i upornost na delu. Svaka pohvala „ludosti“ – ovde je na delu. Ili se to može nazvati danas „održivom arhitekturom“. Žiri Salona posebno odaje pohvalu u realizaciji objekta i postavlja u konceptu ostalih realizovanih dela. Kao podstrek da razmislimo kako dalje da se oslobodimo svih predrasuda. Zarad dobrog rada i rezultata.

U Beogradu 29. 03. 2017.