41. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

41. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

На ивици

27. март - 30. април 2019.

41. Салон архитектуре 2019 - На ивици

Свечано отварање и додела награда: среда, 27. март 2019. у 19 часова

Кустос Салона и уредник каталога: мр Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и директор МПУ

Организатор: Музеј примењене уметности

Изабраним слоганом На ивици под којим ће се одржати овогодишњи 41. Салон архитектуре, традиционална изложба архитектуре коју организује Музеј примењене уметности, означава се свеприсутни осећај да су професија архитекте и архитектура као дисциплина, која је кроз историју имала суштаствени цивилизацијски значај, данас на ивици да изгубе сврху. Међу архитектима је све више изражен осећај неизвесности пред изазовима блиске будућности у којој ће убрзана трансформација технологија драматично мењати облик и темпо преноса и реализација архитектонских идеја. Али и у контексту друштвених промена које технологија и политика с њом у складу узрокују. Таква ситуација осећа се глобално, где су много повољнији услови за архитектонску струку него код нас, и где се о питањима архитектонске професије води стална дебата о томе шта све утиче на архитектонску праксу и обрнуто како тај рад може и треба да утиче на околни свет, односно на развој нове и поправку постојеће урбане, архитектонске и еколошке структуре и културе и како за то придобити и просветити политичке и финансијске центре моћи.

Ова савремена питања положаја, вредновања и утицаја архитектонске професије су још значајнија у светлу обележавања великог архитектонског јубилеја, 100 година од оснивања Баухауса (1919-1933), тог херојског, пионирског доба модерне архитектуре и уметности који је имао свеопшти утицај на архитектуру, дизајн и културу живљења у XX веку.

Салон архитектуре представља најсвеобухватнији преглед архитектонске делатности у Србији, али на изложби учествује и један број аутора из иностранства, углавном из регије. Од укупно 230 кандидованих радова у свим категоријама у званичну селекцију, селекциони жири је уврстио 104 рада, од којих је у конкуренцији за награде разврстано 78 радова у 6 категорија (није било радова из урбанизма и архитектонске критике а конкурсни и студентски радови излажу се ван категорије за награде). Око триста аутора, у сто тимова, приказаће своје радове из различитих области архитектуре – јавне објекте, стамбене и индустријске зграде, ентеријере, експерименталне и истраживачке пројекте и писања о архитектури. Жири 41. Салона архитектуре у саставу – Реља Иванић, Наталија Миодраговић, Јуриј Садар, Дејан Тодоровић и Злата Вуксановић Мацура доделиће Grand Prix Салона, награде, признања и похвале по категоријама.

Пратећи програм са низом занимљивих догађаја и изложби такође је у духу тематизације Салона На ивици. То се пре свега односи на темат „Активизам у архитектури“ који ће окупити различите архитектонске делатнике (групе, тимове и удружења) и представити њихова активистичка искустава, програме и борбу за интегритет професије и очување урбаних, еколошких и споменичких целина као и унапређење архитектонске културе и култура простора у нашој средини.

Специјални гост Салона је гостујућа изложа “Архитектура инвентура 2016-2018”,  која по позиву Салона стиже из Љубљане и представља избор, управо завршене 24. марта 2019, бијеналне изложбе коју организује Удружење архитеката Љубљане. Слику о дометима словеначке архитектонске сцене употпуниће и предавање представника младог словеначког тима „Свет Вмес“. Уз члана жирија Јурија Садара (Садар-Вуга Архитекти) присуство словеначких архитеката и архитектуре свакако ће обележити овогодишњу изложбу Салона.

У оквиру програма Документа биће представљена реинтерпретација изложбе „Слободна школа је слободан простор“ Бранка Станојевића, у садржајном облику потпуно али не и у просторном као оригинална поставка у српском павиљону, која је представљала Републику Србију на 16. међународној изложби архитектуре Бијеналу у Венецији 2018. Истичемо да је први пут да се у тако значајном обиму представља изложба која је представљала нашу националну селекцију на Бијеналу архитектуре у Венецији.

Традиционално су присутни факултетски и студенски програми. Овог пута то је изложба из Новог Сада са Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука под називом „Кондиционал 505“. Као и манифестација “Пре Салона” са низом радионица насталих у сарадњи Факултета примењених уметности у Београду, Архитектонског факултета у Београду, Грађевинско-техничког факултета у Нишу и Архитектонског факултета у Сарајеву (БиХ).

Током трајања 41. Салона архитектуре музејске публикације на тему савремене архитектуре и дизајна продаваће се по значајно повољнијим ценама. За ширу публику предвиђена су стручна вођења.

Све детаљније информације о програму 41. Салона архитектуре биће благовремено истакнуте на сајту Музеја примењене уметности www.mpu.rs.

Бесплатан улаз сваке суботе током трајања 41. Салона архитектуре: 6, 13, 20. и 27. април 2019.

Фотографије са отварања изложбе и доделе награда

Аутори фотографија: Веселин Милуновић и Дејан Сандић (последње 2 фотографије)

Фотографије рада жирија

Аутор фотографија: Дејан Сандић