42. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

42. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

УПОРНО-ОТПОРНО

10. септембар - 03. октобар 2020.

42. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ УПОРНО-ОТПОРНО

Кустос Салона и уредник каталога: мр Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и директор МПУ

Организатор: Музеј примењене уметности

Музеј примењене уметности са посебним задовољством најављује да ће овогодишњи 42. Салон архитектуре Упорно-Отпорно бити одржан од 10. септембра до 3. октобра 2020. Септембарско отварање Салона дешава се уместо отварања у традиционалном термину март-април које је померено услед пандемије изазване корона вирусом Covid19. Како услови живота, рада и сусретања још увек нису у потпуности нормализовани Музеј није у могућности да организује уобичајено свечано отварање са бројном публиком. Предвиђена је само додела награда у четвртак 10. септембра у 19. часова уз присуство представника жирија и представника награђених. Том приликом Жири 42. Салона архитектуре у саставу – Анђела Карабашевић, Мустафа Мусић, Вања Панић, Марија Симовић и Ева Ваништа Лазаревић доделиће Grand Prix Салона, награде, признања и похвале по категоријама.

Изложба ће, током трајања бити отворена за посету у посебном режиму уз поштовање свих мера заштите ради спречавања ширења Covid-a19, као што су: присуство до десет посетилаца истовремено у галеријама, мерење температуре, ношење заштитних маски, одржавање безбедне раздаљине и коришћење дезинфекционих средстава.

Слоган 42. Салона архитектуре Упорно-Отпорно постављен је у јануару 2020. не слутећу сву посебност године 2020. која ће остати у меморији као непријатна, необична и драматична. Година преокрета са много, пред човечанство, постављених и отворених питања о будућности. Првобитна идеја била је да се слоганом Упорно-Отпорно нагласи значај саме манифестације – Салона архитектуре као изложбе, као рефлексије на стање у професији архитекте и архитектури како локално тако и глобално. Слоган одговара духу Салона као манифестације која се упорно-отпорно бави афирмацијом архитектуре и архитеката и где се, кроз деценије, настоји да се очува дигнитет ове професије. А посебно, у односу на савремену, наспрамну реалност када се многи градови налазе на доњој амплитуди урбанитета и архитектуре да парафразирамо Богдана Богдановића (Urbs&Logos).

Посматрано у контексту непредвиђених околности изазвананих услед пандемије корона вирусом Covid19, слоган Салона Упорно-Отпорно добија још више на значењу. Као да је антиципирана и општа пометња која је захватила читав свет узрокујући поремећај досадашње нормалности у свим областима живота. Пред нама је откривено основно стање ствари, онакво какво јесте и својеврсно, до сада непознато, укидање слободе. У том смислу, морамо бити још више упорно-отпорни како бисмо апсорбовали дуготрајне импликације нове светске кризе, која ће донети промене и у целокупној области грађења и планирања, као и у архитектонској култури и теорији архитектуре. Сведоци смо да се већ отварају многа питања на пољу архитектуре јер архитектура никада не настаје у стерилним условима неке лабораторије. Напротив, она увек настаје у ширем и сложеном контексту многих параметара и покушава да пројектује одговаре на низ постојеćих услова – контекст, друштвене и климатске промене, науку, културу, пејзаж, место. Посебно ако архитектуру тумачимо као уметност и делатност постављања темеља који могу бити једна од „одскочних дасака“ за следећи нови скок у развоју цивилизације XXI века.

На овогодишњи конкурс Салона архитектуре пријављено је укупно 204 рада, селекциони жири је у званичну селекцију уврстио 139 радова од којих је у конкуренцији за награде разврстано 115 радова у 4 категорије (није било радова из урбанизма, архитектонске критике и архитектонске фотографије а конкурсни и студентски радови излажу се ван категорије за награде). Око триста аутора, у око сто тимова, приказаће своје радове из различитих области архитектуре – јавне објекте, стамбене и индустријске зграде, ентеријере, експерименталне и истраживачке пројекте и писања о архитектури.

Пратећи програм Салона који увек доноси низ занимљивих догађаја, тема, програма и изложби  ове године, нажалост, неће бити одржан услед ограничавајућих услова окупљања проузрокованих пандемијом Covid19. После 3. октобра, по завршетку Салона, изложба ће бити пренета у виртуелну сферу као wеб изложба на сајту www.salonarhitekture.rs и на сајту Музеја.

Кустос Салона и уредник каталога је Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и директор Музеју примењене уметности.

Све додатне информације о 42. Салону архитектуре биће благовремено истакнуте на сајту Музеја примењене уметности www.mpu.rs.

ОТВАРАЊЕ, РАД ЖИРИЈА, ПОСТАВКА

Аутор фотографија: Дејан Сандић