46. Дечји октобарски салон - Доситеј

46. Дечји октобарски салон - Доситеј

Година знања 1811-2011.

06 - 27. октобар 2011.

Галерије у приземљу МПУ
Изложбу отвара Мирјана Драгаш, директорка Задужбине „Доситеј Обрадовић“
Музички програм извешће Дечји хор РТС-а, диригент Снежана Деспотовић

Пратећа изложба:
Четвртак, 6. октобар у 19 часова,  Галерија Жад МПУ

На отварању изложбе Предрага Тодоровића „Илустрације из едиције Изабране басне  Доситеја Обрадовића“ говориће Џоја Ратковић Гавела, илустраторка и Тимоти Бајфорд, редитељ и стваралац за децу

Кустос изложбе: Ангелина Фолгић Корјак, музејска саветница
Кустос сарадник: Јелена Кнежевић

У Музеју примењене уметности у периоду од 6. до 27. октобра 2011. године одржаће се 46. Дечји октобарски салон. Дечји салон је традиционална изложба која се одржава сваке године у месецу октобру, и представља једну од највећих манифестација дечјег ликовног стваралаштва на нашем простору.

Овогодишњи Дечји салон, на предлог Задужбине Доситеја Обрадовића, посвећен је животу, делу и раду Доситеја Обрадовића, а 2011. година обележена је као година Знања, у којој се навршава 200 година од како је велики Доситеј постао министар просвете и 200 година од његове смрти. На изложби ће бити приказано 277 дечјих радова који презентују епоху у којој је Доситеј живео, његова путовања, просветитељски рад, портрете, и у највећој мери басне које је приређивао. Радови израђени у различитим техникама, дело су деце узраста од 5. до 15. године живота.