48. Дечји октобарски салон - Деца су извор живота

48. Дечји октобарски салон - Деца су извор живота

04 - 24. октобар 2013.

Свечано отварање: петак, 4. октобар 2013. у 18 часова.

Додела диплома и награда: четвртак, 24. октобар 2013. у 18 часова.

Кустоси изложбе Одсека едукације Музеја примењене уметности: Ангелина Фолгић Корјак, музејска саветница и Јелена Кнежевић, кустос.

Организатор: Музеј примењене уметности

Дечји октобарски салон и ове сезоне окупио је нове полетарце, мале ауторе који су направили своје прве кораке у уметничкој сфери изражавањем аутентичних визуелних доживљаја детињства. У ликовним радовима најмлађих, који чине одабир најуспелијих остварења у домену примењене уметности, на овогодишњем салону заступљена је тематика игре, одрастања у породици, другарства, љубави и радости живота.

Данашње, нове генерације прве додире с уметношћу стичу већ од првих дана у вртићу, учионици и малим ликовним студијима. Они имају изузетну прилику да се опробају у ликовном раду где уз свесрдну помоћ ликовних педагога настају њихови радови неспутани у својој слободној интерпретацији. Ова групација излагача веома је заступљена на изложби и међу њима се налазе и они који су се већ потврдили на претходним салонима, као што је све већи број нових приватних иницијатива за стварање малих интимних студија за рад с децом најмлађег узраста. Током сезоне у тим малим атељеима открива се она компонента рада која највише погодује развијању потенцијала малих полазника.

У овогодишњој селекцији налазе се радови деце ликовних педагога који се већ традиционално огледају на годишњим изложбама Дечјег октобарског салона, а који раде у основним школама. Ови педагози однеговали су свој уметнички и педагошки приступ у раду с децом узраста до петнаест година афирмишући актуелне вредности заступљене у савременој примењеној уметности. Млади уметници су већ по школовању и интересовањима наклоњени посебним техникама примењене уметности као што је керамика, примењена графика, илустрација, карикатура и слично. По овој вокацији посебно се истичу Наташа Ивановић, Драгана Ристић, Маја Васић, Ен Јововић, Елени Антонијадес, Љиља Перуновић, Вида Мојсин-Раушки.

Традиционална сарадња Музеја примењене уметности и Дечјег културног центра у Београду на овом салону добија још једну упечатљиву потврду да смо посвећени мисији преношења креативности тражењем нових стваралачких димензија.

Непрекинути ток стваралачког израза налази своју слику у дечјем оку, а дечјој машти даје нове подстицаје за креативни израз.
Улога Дечјег октобарског салона јесте да што више развије природне склоности детета ка разумевању света који га окружује. У том процесу уметнички рад посебно отвара нове димензије у дечјој души исказујући се у реализованим остварењима.

На изложби учествују деца узраста од 5 до 15 година из Београда и других градова и места из републике Србије са 176 радова.

Ангелина Фолгић-Корјак

Фотографије са отварања изложбе

Текст о 48. дечјем октобарском салону Деца су извор живота можете преузети у PDF формату:

Деца су извор живота (93 KB)