55. МАЈСКА ИЗЛОЖБА

55. МАЈСКА ИЗЛОЖБА

Тема: „Светла будућност“

12. мај - 03. јун 2023.

55. МАЈСКА ИЗЛОЖБА

Организатори: УЛУПУДС, МПУ, Музеј града Београда и Дом војске Србије (Медијацентар „Одбрана“)

3. јун 2023, Додела награда на затварању изложбе и концерт бенда AufWiedersehen

 

Тема овогодишње Мајске изложбе „Светла будућност“ има за циљ да преиспита перцепцију аутора и представи различитост сагледавања стварности и њене естетизације кроз различите медије уметничког исказа. Иако звучно оптимистична, ова тема не намеће искључив став у погледу на будућност, већ наводи ауторе да истакну сопствени став о савременом друштву и фракцијама које се догађају на глобалном нивоу. Свакако, тема се може учитати и као иронична, или наивна – у зависности од индивидуалне рецепције свакодневног живота. С друге стране, можемо разумети да је креирањем уметничких објеката стварност склона унутрашњој деконструкцији и тежњи за ескапизмом.

“Светла будућност” је и ишчекивање, маштање, пројекција којом се реалност пресвлачи оптимизмом, али и дух несумњиве радости који је био присутан у временима револуционарних промена, када се искрено веровало у светлу будућност, а што је у уметности изнедрило низ авангардних решења. Ослањајући се на фактографију, можемо да наслутимо да су поновна креирања “новог времена” могућа, и да унутар уметности остаје простор за иновативна сагледавања културе и времену којем припадамо.

У времену отуђења и свеукупног урушавања вредности и света који познајемо, “СВЕТЛА БУДУЋНОСТ” може да се тумачи и као отрежњење управо кроз деконструкцију елемената привида како би се сагледала (не)светала (не)будућност. Таквим приступом би се можда запазили кодови, кључеви токова и дамара савременог света и уметности, која је, изгледа, уз музику једна од ретких људских дисциплина која је остала доследна себи и свом Бићу.

Поред главног програма у МПУ, у простору Музеја града Београда у Ресаској улици, публици ће бити представљене и четири пратеће групне изложбе: “Три угла архитектуре” аутора арх. Василија Милуновића, арх. Јелене Ивановић Војводић и арх. Верице Крстић (добитници Главне награде 54. Мајске изложбе), “Свет као воља и представа” ауторки Драгане Палавестре и Весне Павићевић, “Иновативне еко методе у делима визуелних уметника и дизајнера Црне горе” ауторке Мирјане Бајић и “Светла будућност?” ауторке Тање Орбовић.

По први пут ће Мајска изложба ове године угостити и 10 уметника из УПИДИВ-а, што доприноси оснаживању везе између уметничких удружења.