57. ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН

57. ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН


„ПУТОВАЊА, АХ ТА ПУТОВАЊА“

01 - 29. октобар 2022.

Традиционална музејска манифестација
57. ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН / „ПУТОВАЊА, АХ ТА ПУТОВАЊА“

Додела диплома и награда: субота, 1. октобар 2022. у 13:00

Аутори каталога и изложбе: Милица Цукић, музејска саветница и Леа Зеи, ликовна педагошкиња

Организатор: Музеј примењене уметности

 

Путовања, ах та путовања” слоган је под којим се одржава 57. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности од 1. до 29.  октобра 2022. године.

Манифестација Дечји октобарски салон састоји се од изложбе и пратећег радионичког и едукативног програма. Изложба је селектирана и на њој се додељују награде како деци, тако и педагозима. Удружење ликовних и примењених уметника и дизајнера Србије (УЛУПУДС), посебно додељује  две награде:  за најуспелији дечји рад у области примењене уметности и за педагога који је на најкреативнији начин приближио примењену уметност деци.

На јавни Kонкурс, који расписује Музеј, ове године пријавило се 98 установа, међу којима су предшколске установе, основне школе, атељеи и ликовне радионице, а према пропозицијама конкурса, учествовала су деца узраста од 4 до 14 година.

Селекциони жири у саставу: Марија Лабудовић, доцент на Одсеку текстила Факултета примењених уметности у Београду, и Леа Зеи, музејски ликовни педагог, одабрале су око 600 радова за излагање.

Чини се да је ове године било равноправно учешће дводимензионалних радова и радова примењене уметности у три димензије. Најчешћи мотив ове године су бродови, једрењаци, гусарски бродови, који распаљују машту и асоцирају на далека путовања. Присутни су и мотиви из старог Египта, међу којима и две мумије. Различити предели инспирисали су децу на путовања, и то: морски, сеоски, планински (са жичарама), сафари, али и градски амбијенти, нарочито они с познатим топонимима као што су Ајфелов торањ или Црква Св. Василија Блаженог из Москве.

И ове јесени припремамо посебан радионички програм у коме ће децу на креативна путовања повести, пре свега, уметници и други стручњаци. Специјални гост из иностранства биће јордански сликар Сухел Бакаин (Suheil Baqaeen). Сухел је сликар ког краси једна изузетност. Он је 2011. године дошао на необичну идеју да у сликарске боје дода различите мирисе и да на тај начин, везујући сваку боју за одређени мирис – деци која су слепа или слабовида омогући да сама сликају и тако победе мрак у коме живе. Своје посебно искуство у раду са децом оштећеног вида овај уметник ће поделити и са децом О.Ш. „Драган Ковачевић“ на радионици 57. Дечјег октобарског салона.

КАТАЛОГ ИЗЛОЖБЕ

Овде можете преузети каталог изложбе у pdf формату:

57. Decji oktobarski salon – Putovanja, ah ta putovanja

ПЛАКАТ ИЗЛОЖБЕ

ФОТОГРАФИЈЕ СА ДОДЕЛЕ НАГРАДА

Ауторка фотографија: Јована Јаребица