БЕЧКА СТАНОГРАДЊА

БЕЧКА СТАНОГРАДЊА

Иновативно. Социјално. Еколошки.

09 - 26. септембар 2009.

Изложбу отвара dr Michael Ludwig, заменик градоначелника и члан Градске владе Беча задужен за становање, станоградњу и обнову града.

Координатор изложбе: Милица Цукић, виши кустос

Кустоси изложбе: Wolfgang Förster i Архитектонски центар Беча (Gabriele Kaiser, Dietmar Steiner, Alexandra Viehhauser)
Дизајн изложбе: SPAN-architects (Matias del Campo, Sandra Manninger)

Традиционално добра сарадња градова Беча и Београда наставља се организацијом и приказивањем изложбе „Бечка станоградња – Иновативно. Социјално. Еколошки“ и радионицом „Социјално и модерно станоградња у Бечу“. Ова изложба је на прошлогодишњем бијеналу у Венецији изазвала изузетно интересовање јер даје свеобухватан увид у станоградњу у Бечу од двадесетих година прошлог века до данас. На изложби ће бити представљени реализовани пројекти из области јавно дотиране станоградње и њихово уклапање у актуелне пројекте развоја града.

Изложбу прати радионица „Социјално и модерно – станоградња у Бечу“ која ће се одржати 10. септембра у хотелу „Палас“. На њој ће бројна делегација града Беча представити моделе дотиране станоградње реализоване у Бечу у периоду од двадесетих година прошлог века до данас и представити архитектонске, социјалне и еколошке аспекте ове изградње. У овој области постављају се нови стандарди и сви пројекти бивају вредновани од интердисциплинарног жирија на основу четири групе критеријума: социјална одрживост, архитектура, екологија и економија. На радионици ће бити разматрани и модели приватно/јавног партнерства који су у земљама у транзицији и развијеним земљама Европе показали изузетне резултате у области дотиране станоградње. Представници струке, градске управе и девелопери у овој грани грађевинарства имаће прилику да упознају колеге и продискутују различите моделе и аспекте непрофитног становања чија је промоција у Србији управо у току.

Студија социјалног становања део је недавно завршене Стратегије просторног развоја Републике Србије. У Урбанистичком заводу Београда је у припреми наставак ове студије који за тему има Београд, досадашња искуства и могућности за организовање савремених модела непрофитног становања. Са друге стране најава изградње великог броја станова по приступачној цени од стране републичке управе други је повод да се посебна пажња посвети изучавању успеле праксе Беча у овој области у Београду.

Гостовање изложбе и радионицу у Београду обезбедила је градска управа Беча у организацији Урбанистичког завода Београда.

За изложбу је штампан каталог на немачком и енглеском језику.