БОБ

БОБ

Ретроспективна изложба илустрација Добросава Боба Живковића

Салон Музеја примењене уметности

02 - 23. октобар 2019.

БОБ - Ретроспективна изложба илустрација Добросава Боба Живковића

Отварање изложбе: среда, 2. октобар 2019, у 19 часова
Изложбу отвара списатељица Јасминка Петровић

Кустос изложбе: Слободан Јовановић, виши кустос Музеја примењене уметности

Организатори: Музеј примењене уметности и Креативни центар

Стручно вођење кроз изложбу:
петак, 4. октобар 2019, у 18 часова и уторак, 22. октобар 2019, у 18 часова у Музеју примењене уметности.
Посетиоце ће кроз изложбу водити Добросав Боб Живковић и Слободан Јовановић.

Ретроспективна изложба илустрација Добросава Боба Живковића, под називом БОБ, организује се у оквиру Салона савремене примењене уметности Музеја примењене уметности, у сарадњи са издавачком кућом Креативни центар. На изложби ће бити приказано више од пет стотина радова које је Боб Живковић извео током протеклих тридесет седам година стваралаштва.

Изложбу прате књига Басна о Бобу списатељице Јасминке Петровић, коју је илустровао Боб Живковић, у издању Музеја примењене уметности, и монографија под називом Добросав Боб Живковић, у издању Креативног центра. О сарадњи с Бобом Живковићем и о његовом стваралаштву у монографији су писали Ана Пешикан, Јасминка Петровић, Љиљана Маринковић, Слободан Јовановић, Смиљка Блажин и Воја Жанетић.

На изложби БОБ премијерно ће бити представљен и пројекат виртуелне реалности (ВР) заснован на илустрацијама Боба Живковића за књиге Плави кит Арсена Диклића (2001) и Да пукнеш од монструма (приредио Зоран Пеневски, 2013), обе у издању Креативног центра.

Током трајања изложбе биће организоване радионице за децу, ученике средњих уметничких школа и студенте.

„Добросав Боб Живковић је духовит уметник, чији је цртеж основа илустрације која није само ликовна представа написаног текста већ и коментар на текст или визуелна допуна текста. Његове аналитичке илустрације притом нису директан одговор на текст, већ га допуњују или дају нов наратив. У радовима намењеним одраслима претеривањем у цртежу и пренаглашавањем одређених физичких карактеристика ликова које ствара долази до гротескне карикатуре друштва у којем живимо. С друге стране, код цртежа које ради за децу избацује сувишне детаље са илустрација, а цртеж је чистији. Тиме постиже то да најмлађи читаоци и посматрачи одмах разумеју суштину његових радова. А код цртежа који су намењени тинејџерима Боб Живковић покушава да буде близак тексту и да га на најбољи могући начин приближи њима. Када ради илустрације дечје књиге, смирује нагон за сатиром и прави пријемчиве ликове за децу. То постиже смањењем количине детаља фокусирајући се на одређене делове тела, који су преувеличани или смањени, у зависности од теме. Гротескно уступа пред жељом да се деци приближи садржај књиге, а да се истовремено представи један од могућих светова које илустратор, деца и одрасли замишљају док гледају књиге или сликовнице.“

из текста Хроничар чудних појава Слободана Јовановића, вишег кустоса Музеја примењене уметности

Избор радова

Crtež Autoportret

2014.

Crtež Zmaj

1990.

Plavi kit

pisac Arsen Diklić, Kreativni centar, 2001.

Autorski projekat Budi drugačiji

2003.

Kalendar Izreke

štamparija Mačinković, 2012.

Da pukneš od monstruma

prir. Zoran Penevski, Kreativni centar, 2013.

Leto kada sam naučila da letim

pisac Jasminka Petrović, Kreativni centar, 2015.

Grad Kikinda

Politikin Zabavnik, 2013.

Slon

časopis Pčelica, 2015.

Фотографије са отварања изложбе

Аутор фотографија: Веселин Милуновић