BOB

BOB

Retrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića

Salon Muzeja primenjene umetnosti

02 - 23. oktobar 2019.

BOB - Retrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića

Otvaranje izložbe: sreda, 2. oktobar 2019, u 19 časova
Izložbu otvara spisateljica Jasminka Petrović

Kustos izložbe: Slobodan Jovanović, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti

Organizatori: Muzej primenjene umetnosti i Kreativni centar

Stručno vođenje kroz izložbu:
petak, 4. oktobar 2019, u 18 časova i utorak, 22. oktobar 2019, u 18 časova u Muzeju primenjene umetnosti.
Posetioce će kroz izložbu voditi Dobrosav Bob Živković i Slobodan Jovanović.

Retrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića, pod nazivom BOB, organizuje se u okviru Salona savremene primenjene umetnosti Muzeja primenjene umetnosti, u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar. Na izložbi će biti prikazano više od pet stotina radova koje je Bob Živković izveo tokom proteklih trideset sedam godina stvaralaštva.

Izložbu prate knjiga Basna o Bobu spisateljice Jasminke Petrović, koju je ilustrovao Bob Živković, u izdanju Muzeja primenjene umetnosti, i monografija pod nazivom Dobrosav Bob Živković, u izdanju Kreativnog centra. O saradnji s Bobom Živkovićem i o njegovom stvaralaštvu u monografiji su pisali Ana Pešikan, Jasminka Petrović, Ljiljana Marinković, Slobodan Jovanović, Smiljka Blažin i Voja Žanetić.

Na izložbi BOB premijerno će biti predstavljen i projekat virtuelne realnosti (VR) zasnovan na ilustracijama Boba Živkovića za knjige Plavi kit Arsena Diklića (2001) i Da pukneš od monstruma (priredio Zoran Penevski, 2013), obe u izdanju Kreativnog centra.

Tokom trajanja izložbe biće organizovane radionice za decu, učenike srednjih umetničkih škola i studente.

„Dobrosav Bob Živković je duhovit umetnik, čiji je crtež osnova ilustracije koja nije samo likovna predstava napisanog teksta već i komentar na tekst ili vizuelna dopuna teksta. Njegove analitičke ilustracije pritom nisu direktan odgovor na tekst, već ga dopunjuju ili daju nov narativ. U radovima namenjenim odraslima preterivanjem u crtežu i prenaglašavanjem određenih fizičkih karakteristika likova koje stvara dolazi do groteskne karikature društva u kojem živimo. S druge strane, kod crteža koje radi za decu izbacuje suvišne detalje sa ilustracija, a crtež je čistiji. Time postiže to da najmlađi čitaoci i posmatrači odmah razumeju suštinu njegovih radova. A kod crteža koji su namenjeni tinejdžerima Bob Živković pokušava da bude blizak tekstu i da ga na najbolji mogući način približi njima. Kada radi ilustracije dečje knjige, smiruje nagon za satirom i pravi prijemčive likove za decu. To postiže smanjenjem količine detalja fokusirajući se na određene delove tela, koji su preuveličani ili smanjeni, u zavisnosti od teme. Groteskno ustupa pred željom da se deci približi sadržaj knjige, a da se istovremeno predstavi jedan od mogućih svetova koje ilustrator, deca i odrasli zamišljaju dok gledaju knjige ili slikovnice.“

iz teksta Hroničar čudnih pojava Slobodana Jovanovića, višeg kustosa Muzeja primenjene umetnosti

Izbor radova

Crtež Autoportret

2014.

Crtež Zmaj

1990.

Plavi kit

pisac Arsen Diklić, Kreativni centar, 2001.

Autorski projekat Budi drugačiji

2003.

Kalendar Izreke

štamparija Mačinković, 2012.

Da pukneš od monstruma

prir. Zoran Penevski, Kreativni centar, 2013.

Leto kada sam naučila da letim

pisac Jasminka Petrović, Kreativni centar, 2015.

Grad Kikinda

Politikin Zabavnik, 2013.

Slon

časopis Pčelica, 2015.

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Veselin Milunović