Димензија површине – комуникациони дизајн у Немачкој

Димензија површине – комуникациони дизајн у Немачкој

21. јануар - 12. фебруар 2010.

Координатор изложбе: Дејан Сандић, кустос за међународну сарадњу
Изложба је резултат дугогодишње успешне сарадње Музеја примењене уметности и Гете института у Београду и пружа потпун и систематичан увид у разноврсну област дводимензионалне визуелне комуникације у Немачкој на почетку 21. века.
Припремајући овај пројекат, Гете институт и Немачки савет за дизајн ангажовали су пет истакнутих немачких стручњака, из различитих подручја комуникационог дизајна, како би начинили избор релевантних аутора и најзанимљивијих радова насталих у Немачкој током протекле деценије.

Johannes Erler (корпоративни дизајн), Mike Meiré  (графички дизајн), Joachim Sauter (дизајн дигиталних медија), Ерик Спиекерманн (типографија) и Andreas Uebele (оријентациони дизајн), као аутори изложбе, сопственим учешћем и избором радова осталих учесника, одредили су пет основних сегмената комуникационог дизајна представљених изложбом. Имајући у виду међусобна прожимања и утицаје, овако дефинисани сегменти постављени су условно и не одвише стриктно, као оријентири који доприносе прегледности изложеног материјала.

Изложба се састоји од 150 радова, више од 40 дизајнера и дизајн-студија и представља примере добре професионалне праксе. Аутори и организатори изложбе указују на значајно место које комуникациони дизајн има у свакодневном животу омогућавајући нам да лакше организујемо и уредимо сопствено окружење.

Када је комуникациони дизајн реализован инвентивно и сврсишодно, визуелна раван је потпуно усклађена са комуникацијском димензијом и тада без напора, такорећи интуитивно, шватамо информације које су нам намењене, без недоумица смо упућени у правом смеру, налазимо или препознајемо то што тражимо и стижемо куда смо кренули у најкраћем року. Тако су универзални значај комуникационог дизајна и његова интегрисаност у свакодневни живот, без обзира на различитости националних средина одредили концепт и форму изложбе Димензија површине – комуникациони дизајн у Немачкој.

Замишљена и реализована као путјућа, ова изложба одликује се необичном и савременом презентацијом, заснованом на специјалним вишенаменским транспортним кутијама које истовремено служе и као флексибилни мобилијар изложбе.

У оквиру пројекта изложбе Димензија површине – комуникациони дизајн у Немачкој Гете институт у Београду је објавио конкурс за идејно решење концепта интерног комуникационог дизајна у обновљеном простору Гете института, Кнез Михаилова бр. 20. Услови конкурса су објављени на wеб адраси Гете института, а награђени аутори и радови биће проглашени на отварању изложбе у Музеју примењене уметности 21. 01. 2010. године.