ДИПЛОМА 2008

ДИПЛОМА 2008

Изложба радова студената пете године Факултета примењених уметности у Београду

15. јул - 15. август 2008.

Комесар изложбе – Златко Цветковић, уметнички сарадник
Поставка изложбе – асист. Тијана Секулић
У години обележавања јубилеја – 60 година постојања и деловања Факултета примењених уметности у Београду, 94 млада уметника представиће се од 15. јула до 15. августа у Музеју примењене уметности својим најуспешнијим радовима на изложби Диплома 2008.

На изложби ће се представити студенти завршне године свих десет специјализованих одсека и осам атељеа ФПУ – Зидно сликарство, Примењено вајарство, Унутрашња архитектура, Примењена графика (Графика и књига; Графички дизајн; Фотографија), Сценографија, Костим (Савремено одевање; Сценски костим), Текстил, Керамика, Индустријски дизајн, Конзервација и рестаурација (Конзервација и рестаурација слика; Конзервација и рестаурација скулптура; Конзервација и рестаурација уметничких дела на папиру).

Већ традиционална изложба Диплома и овај пут ће потврдити да студенти нису само пасивни примаоци знања, већ и креативне личности које, носећи огромну енергију, транспонују своја умећа у радове, чији ће тек део бити представљен у МПУ. Многобројне награде освојене још током студија потврда су добро осмишљеног и квалитетног програма проучавања у различитим областима ликовних и примењених уметности који се студентима пружа на факултету.

У каталогу изложбе, др Ивана Кузмановић Нововић, доцент ФПУ, истиче да излазак на јавну уметничку сцену Београда, дипломцима на прагу самосталног деловања даје и нову улогу, а то је подизање нивоа естетских критеријума у нашем друштву. „У поплави неукуса и кича, задатак ових младих и образованих уметника је да, испољавајући свој таленат, обликују савремену ликовну и модну сцену и постану креатори укуса, при томе поштујући основна начела уметности. У ери глорификације тзв. нове естетике, естетике кича, потребно је да верују у своју идеју, своја истраживања и лични допринос уметности и дизајну“, каже др Ивана Кузмановић Нововић, напомињући да данашње уметничко тржиште захтева рукописна обележја, стилове и личности које се лако идентификују. На крају, она поручује да је очекивано да се и овогодишњи дипломци, као личности са индивидуалним печатом, укључе у рад привредних и културних институција, као и да својим новим знањима и вештинама дају пун допринос у обликовању простора који н