ДИПЛОМА 2016

ДИПЛОМА 2016

Изложба радова студената ИВ године основних академских студија ФПУ

09 - 30. јул 2016.

Комесар изложбе: Мирјана Томашевић, ван. проф. ФПУ
Архитекта изложбе: Младен Врачевић, доцент ФПУ
Организатори: Музеј примењене уметности и Факултет примењених уметности
Музеј примењене уметности, као и сваке године у јулу, широм отвара своје галерије за још једну изложбу студената завршне године Факултета примењених уметности. На изложби „Диплома 2016” представиће се 68. генерација овог београдског уметничког факултета. То ће бити прилика да покажу јавности резултат вишегодишњег школовања, али и да упореде свој рад са другима.

Избор од око 100 одабраних радова представиће резултат рада студената и њихових професора током трајања четворогодишњих академских студија. На изложби је заступљено свих десет специјализованих одсека са свим модулима који им припадају: Зидно сликарство, Примењено вајарство, Унутрашња архитектура, Примењена графика (Графика и књига; Графички дизајн; Фотографија), Сценографија, Костим (Савремено одевање; Сценски костим), Текстил, Керамика, Индустријски дизајн, Конзервација и рестаурација (Конзервација и рестаурација слика и уметничких дела на папиру; Конзервација и рестаурација скулптура и археолошких предмета).

У каталогу дипломске изложбе декан ФПУ проф. Зоран Блажина поставља многа питања: Шта је ФПУ у Србији данас? Да ли се препознаје значај ове образовне и не само образовне институције? Какав је статус примењених уметности? Да ли је наше друштво коначно сазрело за визију која са поносом повезује занатску прошлост са високим технологијама, софистицираним материјалима и креацијом у сасвим извесну будућност примењених уметности?

Сведоци смо да примењена уметност има примат у индустрији и свакодневици савременог друштва. Неки велики светски архитекти постали су скулптори, графички дизајнери додају трећу димензију свом раду, савремена керамика прелази у домен просторне графике или инсталације. Продукт дизајнери су подигли „Аппле“ и многе друге компаније.

Факултет примењених уметности је однеговао још једну талентовану и вредну генерацију младих дизајнера који желе да раде и креирају. Оно што је императив и што се очекује од друштва је да добију прилику да стечено знање и сопствени таленат примене на плодоносан начин.

Након изложбе дипломских радова у Музеју примењене уметности биће приређена и изложба одбрањених мастер радова, на изложби “Мастер 2016” од 4 – 27. августа 2016.

Ана Георгијев

Данијела Пајовић

Горан Ракић

Графика и књига

Јелена Анџић

Јован Ракић

Милица Балтовски

Милош Златановић

Стефан Станковић

Теодора Војиновић

Зидно сликарство