ДОДИР СТАКЛА

ДОДИР СТАКЛА

IZLOŽBA SAVREMENOG NORDIJSKOG STAKLA

09. фебруар - 15. март 2017.

Изложбу ће отворити: Pertti Ikonen, Амбасадор Финске и Jan Lundin, Амбасадор Шведске
Ауторка изложбе: Лада Ратковић Буковчан, музејска саветница Музеја Мимара
Графичко обликовање: Корана Јеловац
Кустос изложбе: Милица Цукић, МПУ
Организатори: Амбасаде Данске, Финске, Норвешке, Шведске и МПУ

Јавна вођења

Јавна вођења кроз изложбу биће организована суботом (18. и 25. фебруар и 4. и 11. март 2017) у 12:00.

Туру на српском језику у трајању од 30мин. водиће Јелена Поповић, кустос МПУ.

Изложба „Додир стакла“ је гостујућа изложба савременог нордијског стакла, коју су организовале амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске с циљем да промовишу нордијско стакло, дизајнере и произвођаче, приказујући истовремено сарадњу нордијских земаља у уметничком стваралаштву. Ауторка изложбе је Лада Ратковић Буковчан, музејска саветница Музеја Мимара из Загреба.

Изложба се састоји од 80 предмета насталих у 13 познатих стаклара и студија који су већину својих дела остварили кроз сарадњу с врхунским уметницима, архитектама и дизајнерима. Њихова производња је плод вештине и знања мајстора стаклара, а многи од тих уметника сами израђују своја дела. Пред нама су остварења непогрешиве истанчаности нордијског дизајна утканог у предмете који се и данас израђују, а визионарски су их осмислили легенде дизајна 30-их и 60-их година XX века Алвар Алто (Alvar Aalto), Тапио Виркала (Tapio Wirkkalа), Тимо Сарпанева (Timo Sarpaneva), као и други сарадници финске фабрике стакла Итала (Iittala). Једноставни облици прочишћених обриса, који су спој утилитарности предмета и естетске процене аутора, јасно су изражени у делима Ингејерд Роман (Ingegerd Råman) насталим у шведској фабрици стакла Скруфс (Skrufs), али и у дизајну чаша – замисли данског архитекте Јерна Уцона (Jørn Utzon), творца зграде Опере у Сиднеју.

Ови предмети од стакла, осмишљени пре неколико деценија, и данас се израђују стапајући се с бројним предметима израђеним од 2010. до 2014. године, чинећи једну активну и плодну сцену. Ова сцена повезује идеје младих стваралаца с врхунском вештином стакларске израде попут, на пример, остварења норвешке фабрике стакла Магнур (Магнор). Многи међу њима и сами су стаклари те своју примарну замисао прате и обликују до завршног тренутка, утискујући у стаклену мембрану предмета и своју замисао и свој дах.

На изложби су, набројмо их редом јер се њихова делатност преплиће у нераскидиву слику скандинавског дизајна, својим остварењима заступљене фабрике стакла Холмегорд Holmegaard), ARCHITECTMADE и Лене Бјере Дизајн (Lenne Bjerre Design) из Данске; фабрика стакла Итала, Ласисми ((Lasismi) и галерија Мафка & Алакоски (за коју се сви предмети израђују у старој фабрици у Рихимакију) из Финске; фабрике стакла Хаделанд, Јевик ((Gjøvik) и Магнур, као и студио Нестетанген (Nøstetangen Glass) из Норвешке; фабрике стакла Молерос (Målerås), Скруфс и Нибру (Nybro Glasbruk) из Шведске.

„Извор“

дизајн: Jern Ucon (Jørn Utzon), 1973.
производња: Architectmade (после 2007)

Колекција „Дизајн са светлом“ (посуда)

дизајн:Марија Бернтсен(Maria Berntsen), 2014. производња Стаклара „Холмегорд“, Данска

„Алто“ ваза боје лососа

дизајн: Алвар Алто (Alvar Aalto) 1936. производња: „Итала“, Финска

„Напокон заједно“, плава посуда

дизајн: уметница која ради са стаклом Марја Хепо-ахо производња: стара фабика стакла у Рихимакију, Финска, 2012.

Ледени свећњак

дизајн: Меуд Ј. Буге (Maud Gj. Bugge) поч. 1980-их производња: Стаклара „Хаделанд“, Норвешка

Лампе „Шума“ (3 ком.)

дизајн: Каролина Улсон (Caroline Olsson) производња: Стаклара „Магнур“, Норвешка

„MASQ jőrgen“

дизајн: Матс Јунасон (Mats Jonasson), 2014. производња: Фабрика стакла „Молерос“, Шведска

Бокал с „лоптицом”

дизајн: Ингејерд Роман, 1990. производња: Стаклара „Скруфс“, Шведска