DODIR STAKLA

DODIR STAKLA

IZLOŽBA SAVREMENOG NORDIJSKOG STAKLA

09. februar - 15. mart 2017.

Izložbu će otvoriti: Pertti Ikonen, Ambasador Finske i Jan Lundin, Ambasador Švedske
Autorka izložbe: Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara
Grafičko oblikovanje: Korana Jelovac
Kustos izložbe: Milica Cukić, MPU
Organizatori: Ambasade Danske, Finske, Norveške, Švedske i MPU

Javna vođenja

Javna vođenja kroz izložbu biće organizovana subotom (18. i 25. februar i 4. i 11. mart 2017) u 12:00.

Turu na srpskom jeziku u trajanju od 30min. vodiće Jelena Popović, kustos MPU.

Izložba „Dodir stakla“ je gostujuća izložba savremenog nordijskog stakla, koju su organizovale ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske s ciljem da promovišu nordijsko staklo, dizajnere i proizvođače, prikazujući istovremeno saradnju nordijskih zemalja u umetničkom stvaralaštvu. Autorka izložbe je Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara iz Zagreba.

Izložba se sastoji od 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklara i studija koji su većinu svojih dela ostvarili kroz saradnju s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Njihova proizvodnja je plod veštine i znanja majstora staklara, a mnogi od tih umetnika sami izrađuju svoja dela. Pred nama su ostvarenja nepogrešive istančanosti nordijskog dizajna utkanog u predmete koji se i danas izrađuju, a vizionarski su ih osmislili legende dizajna 30-ih i 60-ih godina XX veka Alvar Alto (Alvar Aalto), Tapio Virkala (Tapio Wirkkala), Timo Sarpaneva (Timo Sarpaneva), kao i drugi saradnici finske fabrike stakla Itala (Iittala). Jednostavni oblici pročišćenih obrisa, koji su spoj utilitarnosti predmeta i estetske procene autora, jasno su izraženi u delima Ingejerd Roman (Ingegerd Råman) nastalim u švedskoj fabrici stakla Skrufs (Skrufs), ali i u dizajnu čaša – zamisli danskog arhitekte Jerna Ucona (Jørn Utzon), tvorca zgrade Opere u Sidneju.

Ovi predmeti od stakla, osmišljeni pre nekoliko decenija, i danas se izrađuju stapajući se s brojnim predmetima izrađenim od 2010. do 2014. godine, čineći jednu aktivnu i plodnu scenu. Ova scena povezuje ideje mladih stvaralaca s vrhunskom veštinom staklarske izrade poput, na primer, ostvarenja norveške fabrike stakla Magnur (Magnor). Mnogi među njima i sami su staklari te svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka, utiskujući u staklenu membranu predmeta i svoju zamisao i svoj dah.

Na izložbi su, nabrojmo ih redom jer se njihova delatnost prepliće u neraskidivu sliku skandinavskog dizajna, svojim ostvarenjima zastupljene fabrike stakla Holmegord Holmegaard), ARCHITECTMADE i Lene Bjere Dizajn (Lenne Bjerre Design) iz Danske; fabrika stakla Itala, Lasismi ((Lasismi) i galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u staroj fabrici u Rihimakiju) iz Finske; fabrike stakla Hadeland, Jevik ((Gjøvik) i Magnur, kao i studio Nestetangen (Nøstetangen Glass) iz Norveške; fabrike stakla Moleros (Målerås), Skrufs i Nibru (Nybro Glasbruk) iz Švedske.

„Izvor“

dizajn: Jern Ucon (Jørn Utzon), 1973.
proizvodnja: Architectmade (posle 2007)

Kolekcija „Dizajn sa svetlom“ (posuda)

dizajn:Marija Berntsen(Maria Berntsen), 2014. proizvodnja Staklara „Holmegord“, Danska

„Alto“ vaza boje lososa

dizajn: Alvar Alto (Alvar Aalto) 1936. proizvodnja: „Itala“, Finska

„Napokon zajedno“, plava posuda

dizajn: umetnica koja radi sa staklom Marja Hepo-aho proizvodnja: stara fabika stakla u Rihimakiju, Finska, 2012.

Ledeni svećnjak

dizajn: Meud J. Buge (Maud Gj. Bugge) poč. 1980-ih proizvodnja: Staklara „Hadeland“, Norveška

Lampe „Šuma“ (3 kom.)

dizajn: Karolina Ulson (Caroline Olsson) proizvodnja: Staklara „Magnur“, Norveška

„MASQ jőrgen“

dizajn: Mats Junason (Mats Jonasson), 2014. proizvodnja: Fabrika stakla „Moleros“, Švedska

Bokal s „lopticom”

dizajn: Ingejerd Roman, 1990. proizvodnja: Staklara „Skrufs“, Švedska