Драгана Дражовић Илић: Сублимација реминисценције

Драгана Дражовић Илић: Сублимација реминисценције


Докторски уметнички пројекат

22 - 30. јун 2021.

Драгана Дражовић Илић: Сублимација реминисценције

Докторски уметнички пројекат

Ментор: др ум. Иван Правдић
Коментор: мр Чедомир Васић
Вишемедијска уметност, Центар за Интердисциплинарне студије Универзитета уметности

 

У складу са својим перманентним истраживањем и развијањем, Драгана Дражовић Илић је уметничким пројектом “Сублимација реминисценције” зашла дубље у тајне које остају многима скривене јер нити желе да тамо провире, нити да други ту завире. Испод тепиха, овог пута, Драгана Дражовић Илић проналази и обликује један истински занемарен и скривен свет.

Разноврсним приступима, формама и односима уметничких знакова и технологија, делујући на многа наша чула, укључујући нас и неколике интерактивне игре, води нас на путовање тајним световима и неочекиваним лепотама. Својим огромним талентом, префињеним уметничким осећајем, те истанчаним и неумољивим креативним импровизацијама, учинила је да садржаје којих се гадимо и гнушамо, које избегавамо и потискујемо, посматрамо као дражесне и привлачне. И у томе је тајна знања и вештине велике уметнице! Чак и кад узима да ради са отпацима, вишком, шкартом, ђубретом, прашином… она у свему томе открива и презентује естетску доминанту, складност и дубоки осећај лепог.

др ум. Иван Правдић (из текста каталога изложбе)

Избор радова

Биографија

Драгана Дражовић Илић (Рашка, 1971). Дипломирала је на одсеку за Дизајн текстила, а магистрирала на одсеку за Зидно сликарство, таписерији, на Факултету примењених уметности у Београду. Самостално је излагала више пута. Учесник је бројних домаћих и међународних колективих изложби, сајмова и ликовних колонија. Добитница је више награда и признања из области уметности и дизајна текстила.

Основала је студио за дизајн и израду уникатних тепиха, а радила је као модни креатор и професор. Бави се истраживањем различитих дисциплина кроз уметност, које користи за стварање вишемедијских дела, просторних и аудиовизуелних инсталација.