Хикари – из Јапана Србији

Хикари – из Јапана Србији

06 - 27. септембар 2012.

Галерије Музеја примењене уметности

Конференција за новинаре: среда, 5. септембар 2012. у 12 часова

Изложбу отварају: господин Братислав Петковић, министар културе и информисања Републике Србије и Њ. Е. г. Тошио Цунозаки (Toshio Tsunozaki), амбасадор Јапана у Србији
Координатор изложбе: Дејан Сандић, кустос за међународну сарадњу МПУ

Изложбу „Хикари – из Јапана Србији“, у организацијиYubido Inc. из Токија, чини 240 експоната из области сликарства, калиграфије, цртежа тушем, скулптуре и примењене уметности. Изложба представља прави калеидоскоп различитих медија, техничких и уметничких приступа који подржавају и изражавају мноштво особених и појединачних поетика, сумирајући и откривајући основне токове данашње јапанске уметности.
Ова изложба договорена је одмах након катастрофалног земљотреса у Јапану 2011. године, као вид подршке држави и народу за које Србију везује традиционално пријатељство. Конципирана као презентација савремене и традиционалне јапанске уметности, изложба је реализована на трагу несрећних и драматичних догађаја – природне и технолошке катастрофе која је задесила Јапан у марту 2011. године, као и рата и његових последица кроз које је не тако давно прошла Србија.

Надовезујући се на осведочено пријатељство које повезује две земље и исказује се нарочито у тешким временима и неприликама, овај уметнички пројекат носи поруке мира, обнове и наде – симболичне одреднице које се у Јапану везују за Хикари (јапанска реч за «светлост»). Уметност и симболи су у Јапану и данас повезани значајније и дубље но што је то случај у нашој култури, те и појам светлости представља амалгам саздан од низа појмова које не морамо знати, али их захваљујући универзалном језику уметности можемо осетити и разумети.

Наизглед далеке и различите, наше две земље имају дугу традицију међусобног разумевања, подршке и узајамне помоћи у тешким временима и неприликама. Та веза је Србију и Јапан изнова зближила и на динамичном и стваралачком пољу уметности, у оквиру пројекта „Хикари“.
За београдски Сајам књига у октобру, партнер из Јапана предвидео је издавање пригодне публикације, којом би се ова изложба додатно промовисала.

Haru Hara

Керамика

Hishin Taniho

Лутке

K. Deguchi

Мир

K. Ohtake

Пролеће у Нагоји

Koemon Ilda

Пролеће и јесен

Masa Yokoyama

Ружа

S. Sakai

Поема

Shoko Kitahara

Плаво