Иза производа

Иза производа

Изложба мастер студената Факултета за индустријски дизајн, Академија лепих уметности, Краков, Пољска

14 - 30. новембар 2018.

Иза производа

Реализација изложбе: Факултет примењених умтности и Музеј примењене уметности, у Београду

Изложба се реализује под покровитељством Амбасаде Републике Пољске у Београду

Запитајте се, зашто је дизајн толико моћан.

О коначном облику производа одлучује пут дефинисан „збиром вектора“: резултата обављених истраживања, донетих одлука и бројних случајних догађаја. Управо овај уравнотежен пут води ка настанку „нечега“, што нам се коначно појављује пред очима као готов производ.

У његовој основи лежи програм животне линије производа и његове „смрти“. Оно што би требало да одлучује о начину коришćења, цени, о социолошким, друштвеним, психолошким или еколошким аспектима… Све је то део једног истог пројекта.

Добијени производ, бачен на полице потрошачког света, подлеже различитим законима, али намера дизајнера ćе и даље настојати да преживи негде у свему томе, замисао која је „засађена“ у пројекат још на самом почетку, и уопште није очигледна, нити видљива на први поглед. Хоćе ли истрајати? Има разних случајева…

Намера која је инкорпорирана у дизајн ове изложбе представља покушај да се корисници натерају да на производ гледају на другачији начин него што то раде свакодневно: да пробају да уоче ону мисао која је одредила не само настанак дела у таквом, а не другачијем облику, па и даље – да се запитају због чега је неко одабрао баш овакву тему, а не неку другу? Тему коју студент може да изабере последњи пут и да на њој ради без компромиса, која није наручена са тржишта, већ често представља његову сопствену опсервацију да нешто на овом свету и даље недостаје, нешто би могло бити боље, или да је некоме/нечему – у нечему… могао једноставно да помогне.

Каја Кордас

Фотографије са отварања изложбе