Изграђено окружење: алтернативни водич за Јапан

Изграђено окружење: алтернативни водич за Јапан


Гостујућа изложба

10 - 28. мај 2022.

Гостујућа изложба - Изграђено окружење: алтернативни водич за Јапан

Отварање изложбе: уторак, 10. мај 2022. у 12:00
Изложбу ће отворити Њ.Е. Господин Кацумата Такахико, амбасадор Јапана у Републици Србији.
Поздравну реч присутнима упутиће в.д. директора МПУ Биљана Јотић.

Координатор изложбе: Милица Цукић, музејска саветница.

Организатор: Јапанска фондација и Амбасада Јапана у РС.

 

Гостујућом изложбом, под називом “Изграђено окружење: алтернативни водич за Јапан”, обележава се посебан јубилеј, 140 година пријатељских односа између Србије и Јапана. Изложба има путујући карактер и састоји се од фотографија, текстова и видео записа који  представљају  80 архитектонских објеката, грађевинских пројеката и пејзажа,  насталих у Јапану, у периоду од касног 19. века до данас, док географски обухватају најмање један објекат из сваке од 47 јапанских префектура.

Јапан је архипелаг који се протеже од севера ка југу. Многи региони имају пуну палету сезонских промена, док се цела земља одликује веома разноликим рељефом. Због тога, Јапан често постаје жртва природних катастрофа као што су земљотреси, вулканске ерупције, цунами и тајфуни. Сходно томе целокупна архитектура, грађевински пројекти и пејзажи у Јапану снажно одражавају ове услове.

Елегантан дизајн и софистицирана технологија јесу примарне, али не и једине особине које јапанске грађевине чине посебним. Ова изложба има за циљ да их прикаже као производ дијалога између историјске позадине и просторног контекста, фокусирајући се на интригантне зграде, грађевинске пројекте и пејзаже из перспективе изграђених средина. Какви су се дијалози одвијали између времена када је Јапан ушао у модерну еру и данас након периода високог економског раста и “финансијског мехура”? Историчари архитектуре, стручњаци пејзажног дизајна и кустоси уметности разматрали су ово питање из више углова и креирали ову изложбу како би посетиоцима пружили дубље разумевање јапанске историје, животне средине и културе. Идеја је била да изложба буде алтернативни водич, за приказивање нових аспеката земље који у прошлости нису били широко представљени.

Избор радова

Onagawa Station and Yupo’po

Mt. Buko

Nagaoka City Hall Aore

The Former Kaichi School

Koyaguchi Elementary School

Art Plaza