IZLOŽBA <i>BLANCO</i><br>ITALIJANSKOG FOTOGRAFA STEFANA DE LUIĐIA

IZLOŽBA BLANCO
ITALIJANSKOG FOTOGRAFA STEFANA DE LUIĐIA

FESTIVAL VIZUALIZATOR

16 - 29. novembar 2023.

RADIONICA – STEFANO DE LUIĐI (STEFANO DE LUIGI)

Stefano De Luiđi, četvorostruki dobitnik World Press Photo priznanja i član agencije VII, posvećenim radom i podsticajnim projektima koristi fotografiju kao instrument za istraživanje različitih oblika vizuelne manipulacije. Svojim radovima podstiče javnost da formira kritički i nezavisan pogled na svet.

Projektom o slepilu „Blanco 2003-10“ Stefano De Luiđi istražuje metaforu neviđenja. Perspektivi umetnika koji rade sa slikama suprotstavlja živote slepih i ideju da oni koji ne mogu vide, zapravo mogu mnogo više i bolje da percipiraju od onih sa normalnim vidom koji su nesposobni da zaista „vide“.

Svojim radom De Luiđi preispituje tradicionalni koncept vida kao jedinog načina opažanja i razumevanja sveta. On sugeriše da nedostatak fizičkog vida ne nužno znači nemogućnost dubokog razumevanja stvarnosti. Naprotiv, tvrdi da oni bez vida mogu razviti oštrije, intenzivnije i dublje viđenje okoline putem drugih čula i načina percepcije.

Projektom „Blanco“ Stefano De Luiđi poziva na redefinisanje „viđenja“ ne samo kao fizičkog čina gledanja očima, već kao šireg koncepta koji obuhvata duboko razumevanje i percepciju stvarnosti.

Tokom zanimljive i inspirativne radionice, Stefano De Luiđi govori o procesu rada na ovom izazovnom i izuzetno značajnom projektu.