ИЗМЕЂУ ПРОШЛОСТИ И БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ ПРОШЛОСТИ И БУДУЋНОСТИ

25 godina autorske modne scene u Srbiji

27. октобар - 19. новембар 2016.

Аутори: мр Ксенија Марковић Божовић и Ненад Радујевић
Дизајнер поставке: Игор Степанчић
Координатор изложбе: Милица Цукић, МПУ
Организатори: Модни студио „Click“ и Музеј примењене уметности
У оквиру обележавања јубилеја Београдске недеље моде, изложба Између прошлости и будућности: 25 година ауторске модне сцене у Србији жели да представи део прошлости и садашњости савремене сцене ауторског модног дизајна у Србији. Мода се брзо креће, па излагање досадашњих искустава за циљ има да широј публици представи прошлост модне креативности, а стручној јавности понуди оквир за промишљање будућности.

Изложба ће приказати развој савремене сцене домаћег ауторског модног дизајна од деведесетих до данас. Фокус изложбе је на представљању аутора чији је самостални рад обележио ове године. Изложени модели и фотографије пружиће увид у развој естетских и производних стандарда сектора и омогућити бар наслућивање обриса његових потенцијала и домета.

Аутори, чији је рад хронолошком одредницом поставке обухваћен, у највећој мери, јесу они аутори који представљају чиниоце актуелне сцене ауторског модног дизајна. Мањи број приказаних дизајнера више се не бави самостално модом, па ни модом уопште; док је један број данас део светске модне сцене. У том смислу, изложба пружа увид, не само у развој српског ауторског дизајна као јединственог бића, већ и увид у почетке и развој дизајнера пер се. Биће занимњиво присетити се култних модела деведестих, или почетака Чумић дистрикта; запитати се зашто су поједини таленти одустали, или отишли у друге воде – географске или пословне.

Изложба ће имати пратећи програм сачињен од стручне конференције, округлих столова, дечјих радионица, сустрета са дизајнерима, као и стручних вођења кроз поставку.

Дизајнерка Дода Комад

Дизајнерка Дијана Мацура

Дизајнерка Ивана Пиља