Керамика и њене димензије

Керамика и њене димензије

19. мај - 27. јун 2015.

Керамика и њене димензије

децембар 2014 – 30. новембар 2018.

Носилац пројекта: Државни музеј Порцеланикон из Зелба (Немачка)

Партнери: Музеј примењене уметности, Београд, Србија (модул 1); Интернационални музеј керамике, Фаенца, Италија (модул 2); Национални музеј керамике у Валенсији, Шпанија (модул 3); Музеј порцелана и галерија у Стоук он Трент, Велика Британија (модул 5); Аалто Унивезитет, Хелсинки, Финска (модул 6); Универзитет Улстер, Велика Британија (модул10); Државни музеј Порцеланикон из Зелба, Немачка (модули 7, 8 и 9)

Придружени партнери: Народни музеј, Београд, Србија; Народни музеј у Љубљани, Словенија; Естонски музеј керамике и порцелана, Таљин, Естонија; Музеј декоративне уметности у Прагу, Република Чешка; Музеј порцелана у Риги, Летонија

Тим модула 1, Београд:

Лидер модула 1: Љиљана Милетић Абрамовић, в.д. директора МПУ

Координатори: Биљана Црвенковић МПУ, Јелена Поповић, МПУ

Учесници: Бојана Поповић, МПУ, Биљана Вукотић, МПУ, Биљана Ђорђевић, НМ

Пројекат “Керамика и њене димензије“ (Ceramics and its dimension)   је мултидисциплинарни и комплексни европски пројекат одобрен од стране Европске комисије у оквиру програма „Креативна Европа“ (Цреативе Еуропе Программе) који се бави друштвеним, технолошким и уметничким аспектима керамике и порцелана. Пројекат се састоји од 10 модула чији су носиоци различите европске институције (музеји, универзитети и др.) и траје у периоду 2014-2018. године. Циљ пројекта је повезивање европских институција културе, индустрије, науке и технике на пољу керамике и порцелана као и документовање употребе керамике у различитим европским географским, историјским и културним контекстима, почев од периода барока до данас, уз осврт на изазове у будућности.

Музеј примењене уметности у Београду учествује као један од партнера у овом опсежном европском пројекту ‘‘Керамика и њене димензије“ (Церамицс анд итс дименсионс) у оквиру Програма креативна Европа. Премијера и промоција целокупног пројекта почиње у Београду 19. маја 2015. На тај начин, Музеју примењене уметности је указано велико поверење и част да, заједно са Народним музејем који се укључио као придружени партнер МПУ, буде први домаћин у реализацији пројекта што је веома значајно за укључивање, препознавање и позиционирање културних институција Републике Србије на културној мапи Европе.

Предвиђено је да се у Београду одрже две манифестације: Симпозијум ’’Керамика између промена и изазова – између прошлости и садашњости“ (Церамицс Бетwеен Чанге анд Чаленге – бетwеен Паст анд Пресент) од 20. до 21. маја 2015. у простору Галерије фресака, и путујућа изложба „Керамика у култури живљења од барока до данас” (European cultural lifestyle in ceramics-from baroque until today) од 19. маја (свечано отварање) до 30. јуна 2015. у галеријама Музеја примењене уметности.

Пројекат “Керамика и њене димензије“ има циљ да обухвати појавне облике керамике у Европи у прошлости, садашњости и будућности, и да их у том јединству смести у одрживе вредносне оквире, чвршће и изразитије него до сада. Пројекат жели да креира нову заједничку културну баштину у области керамике, уз постојање свести о сталном напретку на територији Европе: богатству искустава које и представља наше различитости, са циљем, вероватно преамбициозним, а ипак фундаменталним, да се створи оперативна мрежа за иновације у области керамике на нивоу Европе.

Допринос овог пројекта огледа се у документацији о културној традицији керамике заснованој на историји њене употребе у различитим европским културама, у истраживањима која се односе на промене у начину њеног коришћења све до данас, као и у указивању на будуће изазове и могућности које стоје пред производима од керамике. Главни циљ пројекта и свих његових модула јесте промоција креативности и дефинисање визије керамике у европском контексту, који обухвата сложене културе и различите народе. Заједничко културно наслеђе биће представљено посредством базе података, каталога и других заједничких изложби које ће се организовати након окончања овог пројекта. Све ће то послужити као извор идеја за нове производе у области уметности, занатства и дизајна.

 

Брошура пројекта „Керамика и њене димензије“

Овде можете преузети брошуру пројекта „Керамика и њене димензије“ у ПДФ формату:

Ceramics and Its Dimensions