Керамика и њене димензије

Керамика и њене димензије

19. мај - 27. јун 2015.

Керамика: између промена и изазова – између прошлости и садашњости

20 – 21. мај 2015.

Организатор: Музеј примењене уметности, Београд

Партнери: Народни музеј Србије, Београд, Порцеланикон Зелб, Немачка

Место одржавања: Галерија фресака, Цара Уроша 20, Београд

Тим модула 1, Београд:
Лидер модула 1: Љиљана Милетић Абрамовић, в.д. директора МПУ
Кустос-координатор: Биљана Црвенковић, МПУ
Учесници: Јелена Поповић, МПУ; Биљана Вукотић, МПУ; Биљана Ђорђевић, НМ

Први модул мултидисциплинарног пројекта у оквиру програма Креативна Европа Керамика и њени модалитети који обухвата друштвена, технолошка и уметничка поља керамике односи се на Међународни Симпозијум под називом Керамика између промена и изазова, између прошлости и садашњости који организује Музеј примењене уметности са партнерима Народним музејом из Београда и Државним музејом Порцеланикон из Зелба. Симпозијум ће бити одржан у Београду од 20-21. маја 2015.године у простору Галерије фресака.

Фокус симпозијума усмерен је на различита поља керамике и њену употребу у свим друштвеним сферама, посматрану у различитим друштвеним и социолошким контекстима од барока до данас. Симпозијум је замишљен као једна врста нуклеуса целог поменутог пројекта где ће кроз четири сесије и отворене дискусије експерти из различитих научних и стручних области представити своја достигнућа. Поред техничких и технолошких савремених достигнућа у производњи керамике, јавности ће бити презентована и најновија истраживања улоге и значаја керамике у европској култури, архитектури, историји, наслеђу, уметности, као и социолошким потребама данашњег европског друства за керамиком.

На симпозијуму це узети учешце 20 стручњака из 10 европских земаља, од којих су већина еминентни европски стручњаци из различитих области керамике попут проф.др. Јурген Хенрха, некадашњег председника Немачког и Европског удрузења керамике и секретара Интернационалне фондације керамике, затим проф. др. Јüрген Хубера који је један од лидера у области европске технологије у производњи керамике, проф. др. Реј Џонса, професора емеритуса и директора Филмског архива Стафордшир Универзитета у Енглеској чије излагање се односи на улогу архива у документовању историје керамике, Холгер Раитхела генералног директора КАЛА Порцелан ГмбХ идр. Аудиторијуму ће се обратити дизајнери, исторчари, историчари уметности и археолози из Латвије, Естоније, Француске, Италије, Шпаније и Србије који це баве истраживањем историје, естетике и значаја керамике у различитим историјским периодима и друштвеним аспектима. Неки од најављених учесника су директор Државног музеја Порцеланикон у Селбу, Вилхем Зимен, затим Силви Легранд Роси, шеф кустоског одељења музеја Нисим де Камондо у Паризу, затим др Хаиме Кол Конеса, директор Музеја керамике у Ваенсији, Каи Лобјакас, директор Музеја декоративе у Талину, др Матеја Кос, саветник Народног музеја Словеније, Валентина Мацоти, кустос Интернационалног музеја керамике у Фаенци, др Марта Шусте стручни сарадник у Музеју порцелана Рига. Наши најављени стручњаци који ће излагати на овом симпозијуму су др Весна Бикић виши научни сарадник Археолеошког института Београд, мр Љиљана Милетић Абрамовић, директор Музеја примењене уметности, мр Биљана Ђорђевић, саветник Народног музеја, Биљана Вукотић, виши кустос Музеја примењене уметност, Јелена Поповић и Биљана Црвенковић кустоси Музеја примењене уметности .

Циљ овог симпозијума је не само да обједини различите стручњаке који се баве истраживањем различитих поља керамике, већ да уз мултидисциплинарни приступ постави основе за даље сагледавање улоге и будућности развоја производње керамике у европском друству. У том смислу сва излагања бице публикована у зборнику радова са овог Симпозијума.

Брошура симпозијума „Керамика: између промена и изазова – између прошлости и садашњости“

Овде можете преузети брошуру симпозијума „Керамика: између промена и изазова – између прошлости и садашњости“ у ПДФ формату:

Ceramics between Change and Challenge – between Past and Present