Књига-уметнички објекат 4 / Książka artystyczna 4 / Book-Art object 4

Књига-уметнички објекат 4 / Książka artystyczna 4 / Book-Art object 4

“Да ли се познајемо ? / Czy my się znamy? / Do we know each other?“

10 - 27. октобар 2020.

Књига-уметнички објекат 4 / Książka artystyczna 4 / Book-Art object 4“Да ли се познајемо? / Czy my się znamy? / Do we know each other?“

Аутор изложбе и каталога: Снежана Скоко

Организатори: Пункт за уметнички експеримент и Музеј примењене уметности Београд

Књига уметнички објекат 4 је међународна манифестација, квадријенале, четврто у низу коју организује „Пункт за уметнички експеримент“, независна уметничка асоцијација из Београда. Овогодишња изложба биће одржана од 10 – 27. октобра 2020. године у Музеју примењене уметности (Галерија Жад), у Београду.

„Пункт за уметнички експеримент“ је позвао по троје уметника из Пољске и Србије са задатком  да буду кустоси-селектори и да одаберу и уметнике из својих земаља. Гражина Брилевска (Пл), Славомира Хоражичевска (Пл), Кристина Шчепањак (Пл), Гордана Каљаловић Одановић (Ср), Снежана Скоко (Ср) и Оливера Батајић Сретеновић (Ср) изабрале су 53 уметника који учествују на овој изложби. Поред главне селекције организује се пратећа изложба на којој ће се својим радовима представити  и уметници-кустоси.

Циљ ове манифестације је да, пре свега, промовише и представи стваралаштво на пољу Уметничке књиге у земљама попут Пољске и Србије, За разлику од Србије, где су овакве групне изложбе Art Book спорадично организоване, Пољска има дугу и значајну традицију у овој уметничкој дисциплини, Изложбе, Уметничка књига 1/2/3/4 и пратеће изложбе гостујућих уметника, имају за циљ да представе овај специфични уметнички медиј новој генерацији уметника.

Назив овогодишње изложбе је „Да ли се познајемо? “, што је уједно био позив уметницима из Пољске да направе радове на тему „Србија“, као и позив домаћим ауторима да одговоре на тему „Пољска“.

Плакат

Плакат

Фотографије са отварања изложбе

Аутор фотографија: Драгана Марковић

Фотографије са изложбе

Аутор фотографија: Драгана Марковић

Видео изложбе

Пункт за уметнички експеримент