LIVING SPAIN / Furniture, Lighting & Accessories

LIVING SPAIN / Furniture, Lighting & Accessories

Изложба шпанског дизајна

13. мај - 15. јун 2008.

Изложбу отворио Њ.Е. господинHose Rijera Sikijer, амбасадор Краљевине Шпаније у Београду
Аутор изложбе Marselo Leslabay, Шпанија
Координатор изложбе Дејан Сандић, кустос за међународну сарадњу
Living Spain / Furniture, Lighting & Accessories је изложба савременог шпанског индустријског дизајна који оригиналним и неочекиваним решењима, као и разноврсношћу тема открива разлоге због којих је, током последње деценије, дизајн стекао изузетно значајно место у економији и култури Шпаније.

Поставка припремљена за Бијенале дизајна 2006. у Сент Етјену у Француској, конципирана је као путујућа изложба која промовише успешну сарадњу младих шпанских дизајнера и локалне индустрије у обликовању појединих аспеката савременог живота. Изложба се састоји од двадесетак експоната чији су аутори млади и успешни професионалци, међу којима и: Blasco Gandía, Héctor Serrano, José Gandía, Pablo Gironés, Ramón Úbeda, Otto Canalda, Ana Mir, Emili Padrós, Jaime Hayón, Miguel Herranz и други. Представљене експонате су произвеле шпанске фирме чија је марка већ стекла углед код купаца широм Европе (Metalarte, Camper, Gandía Blasco, Tecnología & Diseño Cabanes, Nani Marquina, BD Ediciones de Diseño, Delica, Porcelanas Bidasoa, Luzifer Lamps и друге).

Намештај и светлећа тела, намењени пођеднако ентеријеру и екстеријеру, као и модни детаљи који представљају саставни део наше свакодневнице, чине окосницу изузетно занимљиве, а у стваралачком приступу свеже и инспиративне изложбе.

Marcelo Leslabaj, аутор изложбе, каже: „Разноликост форме и стилова ових предмета одаје слику једне земље великог културног богатства, па иако не можемо да говоримо о стилу који је само дизајнерски, ипак можемо да уочимо извесне неспорне карактеристике које откривају трагове различитих култура прохујалих овим просторима са својом драгоценом уметничком и архитектонском баштином. У просторима у којима живимо примећују се утицаји уметности, моде али и других култура, виде се поруке прошлости као и поруке за будућност… Исписане језиком еклектичке пројекције, непрекидних мутација и граница изгубљених између рационалног, ониричког и лудичког. Друга карактеристика је што су типови међусобно веома различитих производа компатибилни и у ентеријеру и у екстеријеру, аспект који потенцира снажну повезаност са сунцем, плажама и изванредном климом којом се одликује велики део Шпаније и то преко предмета који су замишљени тако да позивају на интензиван живот и уживање у природи.“

Креативност, свежина и даровитост шпанских дизајнера огледа се у предметима сензибилно и интелигентно осмишљеним, који носе у себи енергију и снажну симболику која нас позива да уживамо у њима и да их доживљавамо као продужетак нашег тела.

Изложба је реализована у сарадњи са амбасадом Краљевине Шпаније у Београду. 

Вотерпруф(Waterproof)

дизајнер: Хектор Серано(Héctor Serrano) произвођач: Металарте (Metalarte)

Мини микадо Mini Mikado)

дизајнер: Мигел Еранц (Miguel Herranz) произвођач: Луцифер лампс (Luzifer Lamps

Мириаподо(Miriapodo)

дизајнер: диес+ диес дисењо(diez+diez diseño – Trem Diseño Industrial) произвођач Технологија и дизајн Кабанес (Tecnologia&Diseño Cabanes)