Очување историјске вредности уметности керамике

Очување историјске вредности уметности керамике

Италијанска мајолика, 16 - 19. век

12. фебруар - 12. март 2008.

Очување историјске вредности уметности керамике
(Интернационални музеј керамике, Фаенца)

Италијанска мајолика, 16 – 19. век
(Музеј примењене уметности)

 Координатор изложбе: Мр Милица Крижанац, кустос, Одсек за керамику, порцелан и стакло

Музеј примењене уметности је протекле године као један од партнера учествовао у INTERNACIONALNOM PROJEKTU ADRIATIC CERAMICS SYSTEM у оквиру међусуседског програма INTERREG , који финансира Европска Унија.

Циљ овог пројекта, чији је део и изложба, је ширење знања из историје и културног наслеђа керамичке производње на тлу Италије и суседног Балканског полуострва. Пројекат је био подељен на више одвојених активности, од сачињавања базе података керамичких предмета и библиографских јединица из јадранске регије, конзервације и ресатаурације керамике, пописа објеката са керамопластичним украсима и керамичке скулптуре на отвореном, до излагања и публиковања добијених резултата формирањем заједничке изложбе.
Пројекат Адриатиц Церамицс Сyстем се завршава изложбом под називом Очување историјске вредности уметности керамике која ће бити постављена у Музејима у Фаенци и Гротаљи у Италији, и у Музејима у Загребу и Београду у првој половини 2008. године. Изложба се састоји од 40 експоната (по 10 из сваког музеја појединачно) уз текстуалне паное о локалној производњи керамике за сваку регију. Носилац пројекта је Интернационални музеј керамике у Фаенци, Италија, а осим МПУ из Београда, у пројекат је укључен и Музеј за умјетност и обрт из Загреба.

Поводом гостовања и у част ове изложбе из Италије Музеј примењене уметности је паралелно приредио изложбу Италијанска мајолика, 16 – 19. век. Ово је идеалан тренутак да Музеј покаже публици изванредну колекцију италијанске мајолике коју поседује. Колекција коју чине тањири, зделе, бокали, албарели, хидрије, керамичке плочице… састоји се од тридесет предмета, израђених у познатим италијанским керамичким центрима од 16-19. века (Дерута, Монтелупо, Венеција, Фаенца, Рим, Ферара, Доћа). Изложбу прати посебан каталог аутора мр Милице Крижанац, кустоса МПУ, чију реализацију је подржао Италијански институт за културу из Београда.