Тапио Виркала - легенда финског дизајна

Тапио Виркала - легенда финског дизајна

19. јануар - 19. март 2006.

Izložba je postavljena u galerijskim prostorima MPU u prizemlju i na prvom srat

Organizator izložbe u Beogradu je Muzeju primenjene umetnosti u saradnji sa Finskim muzejom za umetnost i dizajn iz Helsinkija a uz podršku Ambasade Finske u Beogradu.

Postavka izložbe Arhitektonski biro Juhani Palasma, arh. Temu Taskinen
Koordinator programa Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju

Велику ретроспективну изложбу Тапио Виркала легенда финског дизајна поставили су Фински музеј за уметност и дизајн из Хелсинкија, Фински музеј стакла из Рихимакија и Фондација Тапио Виркала и Рут Брик.

Конципирана као путујућа изложба светску промоцију имала је 2000. године у Хелсинкију да би потом кренула на гостовања у Америци и Европи. Представљена је у Талину, Торонту, Мексико Ситију, Филаделфији, Вашингтону, Сандерленду, Лисабону, Мадриду, Загребу и Љубљани.

Овом изложбом на репрезентативан начин представљено је стваралаштво Тапиа Виркале, најзначајнијег финског дизајнера и једног од најугледнијих светских стваралаца у области дизајна.
Рођен 1915. године у малом лучком месту Ханко на југу Финске, Тапио Виркала је уметничко образовање вајара стекао у Хелсинкију у Централној школи за уметност и дизајн. За кратко време постигао је велики успех у националним оквирима сарађујући са најпознатијим финским произвођачима стакла – Италом и Кархулом као и највећим произвођачем накита и предмета од сребра у Финској – Култакескусом.

Међународна признања стекао је изузетним успесима на миланским Тријеналима 1951 и 1954. године, када осваја за редом по три Гран прија, чиме се почетком 50-тих година издваја не само као најуспешнији фински дизајнер већ и најзначајнији аутор у оквиру ширег корпуса Скандинавског дизајна.

 

Рад у дизајнерском студију Рејмонда Левија у Њујорку од 1955-56 године као и више деценијска сарадња са чувеним немачким произвођачем порцелана Розенталом од 1956-85. године и италијанским произвођачем Мурано стакла Венинијем од 1965-85. године, донели су Виркали светску славу и углед. Током четири деценије дугог, богатог и разноврсног уметничког рада, створио је многа од класичних дела светског дизајна радећи пре свега у традиционалним материјалима стаклу, порцелану, металу и дрвету.

Налазећи инспирацију у природи и геометрији Виркала је стварао аутентичне и оригиналне биоморфне облике понекад сасвим јасно препознатљиве као – птица, шкољка, влат траве или лист. а понекад потпуно апстрактне и сведене до основних гоеметијских форми.
Равноправно опредељен за израду уметнички обликованих уникатних предмета као и за серијске индустријске производе, Виркала је изузетно успешно спајао занат, индустријске технологије и уметност стваралачки комбинујући различите медије, материјале и технологије. Многи од његових радова нарочито у области дизајна стакла и порцелана одавно су део историје дизајна. Неки се још увек налазе у производњи иако је Тапио Виркала умро 1985. године.

 

Изложбу прати монографија на енглеском језику Тапио Виркала, око, рука и мисао групе аутора, као и каталог на српском језику у издању Музеја примењене уметности , аутор текста каталога је Дејан Сандић.
Поводом отварања изложбе Тапио Виркала легенда финског дизајна у Београду, госпођа Ева Виљанен кустос Музеја за уметност и дизајн из Хелсинкија одржала је 20. јануара у галериском простору Жад Музеја примењене уметности предавање о финском дизајну и стваралаштву Тапио Виркала.

Дагња, скулптура, ламелирано дрво, 1960.

Уметнички предмет, стакло, Итала 1952-1969.

Шантерел ваза, дувано стакло, Итала 1946.

Боле 503, посуде, инкалмо стакло, Венини 1967.

Столеће, сервис, порцелан, Розентал 1979.

Финландија вотка, боце, машински дувано стакло, Кархула 1966.

Композиција, прибор за јело, хромирани никл и челик, Розентал 1962.

Млад месец, привезак, сребро, Култакескус 1971.

Поло, вазе, порцелан, Розентал 1970.

Вир, скулптура, ламелирано дрво, 1954.

Токио, уметнички предмети, ливено кристал стакло, Итала 1966.

Варијација, сервис, порцелан, Розентал 1962.

Папирната врећа , ваза, порцелан, Розентал

Падаров лед, уметнички предмет, ливено стакло, Итала 1962.