ТРАГ У ДРВЕТУ

ТРАГ У ДРВЕТУ

Стална поставка у Музеју примењене уметности

06. новембар 2004. - 09. јануар 2014.

Аутор изложбе: Марија Бујић, виши кустос, Одсек за стилски намештај
Шести новембар је датум када Музеј примењене уметности, на свој дан оснивања, традиционално приређује репрезентативне и велике изложбе различите тематике и различитог истараживачког фокуса. Ове године пажња је усмерена ка стилском намештају, али кроз визуру техника украшавања, као што су дуборез, интарзија, осликавање, маркетерија, фурнирање и др, на изложби под називом ТРАГ У ДРВЕТУ.
Главна нит поставке су експонати из збирке ормана, који су због захтевности простора ретко излагани. Међу њима посебно место заузима колекција табернакла, како због квалитета израде и умећа украшавања, тако и због свог порекла и припадности значајним београдским породицама. Поред ове колекције изложени су и други делови намештаја и предмети ентеријера који својом лепотом скрећу пажњу на племенитост дрвета.

Временско раздобље коме припадају изложени експонати протеже се од XV до почетка XX века. Комади потичу са различитих географских простора, од Призрена до Рима и Париза, преко Немачке и Аустрије до Београда и даље.

Визуелном доживљају на изложби придружени су и специфични звучни ефекти, али и мириси у покушају да се дочара атмосфера прохујалих епоха и публици пружи потпун доживљај. Очекујемо да ће Београђани показати велики интерес за ову изложбу стилског намештаја, како су наговестили резултати анкете, спроведене прошле године међу посетиоцима, где се на листи понуђених тематских изложби намештај нашао на првом месту.

Аутор изложбе Марија Бујић, виши кустос МПУ приредила је и водич-каталог, који својим сажетим и прецизним текстом омогућава посетиоцима да на лак и једноставан начин добију информације о представљеној изложби.

Амбијентална целина, бидермајер

прва половина XIX века

Амбијентална целина, Наполеон III

друга половина XIX века

Табернакл

барок, средина XVIII века рво, маркетерија (корен ораха, шимшир, топола, јасен) димензије - 210 x 164 x 78 cm МПУ инв. бр. 56

Кабинетски орман

Париз, друга половина XIX века копија у стилу Луја XIII

Канабе, детаљ

око 1900. сецесија

Екран (параван)

историцизам, крај XIX века, сигн. Н.П. дрво, стакло, сликање уљаним бојама димензије - 150 x 64 x 34,5 cm МПУ инв. бр. 4390

Шкриња

Италија, крај XV века, алпско-ломбардијски тип дрво (орах), поцинковани лим рађен на пробој; интарзија димензије - 42,5 x 86 x 47,5 cm МПУ инв. бр. 4375

Столица, део гарнитуре

нацрт Д. М. Инкиостри, 1906/7. дрво, кожа МПУ инв. бр. 4834

Салонска гарнитура, детаљ

Наполеон III, друга половина XIX века дрво, седеф, метал; интарзија МПУ инв. бр. 21380