"У ШКРИПЦУ"

44. МАЈСКА ИЗЛОЖБА

10 - 31. мај 2012.

Изложба чланова струковног удружења УЛУПУДС

Музеј примењене уметности, Београд
Организатор: Удружење ликовних и примењених уметника Србије
Кустос изложбе: др Дијана Милашиновић Марић
Графичко обликовање: Драгана Николић

Овогодишња Мајска изложба насловљена је именом „У шкрипцу“, што представља својеврсну парадигму актуелне друштвене стварности која претпоставља одређене духовите, критичке и креативне изазове. Мајска изложба спада у најобимније изложбе нашег савременог стваралаштва из области примењених уметности и актуелни је пресек живе уметничке и културне сцене у Србији.

Уз централну изложбу на којој ће учествовати 209 уметника, приређена је и самостална изложба скулптура, прошлогодишње добитнице Велике награде, Јасне Дулић Грујић.

Поред ревијалног прегледа рецентних радова наших уметника, за које се определио жири на основу конкурса, у време трајања изложбе одржаће се веома занимљив пратећи програм,у простору музејске галерије Жад као што су презентације личних уметничких пројеката, едукативне радионице, округли столови, критичка предавања…Тако ћемо имати екслузивну прилику да се упознамо са новим преписом Мирослављевог јенанђеља, јединственим подухватом калиграфа-преписивача Светозара Пајића Дијака. Такође, срешћемо се са неуморним и врсним фотографом Драгољубом Замуровићем, који ће непосредно образлагати свој најновији фото пројекат везан за Београд. Архитекта Владимир Ловрић ће нас информисати о еко архитектури, уметности и дизајну. Занимљиво ће бити и звучно и мултимедијално представљање Анеле Такач, магистра уметности која нам стже из Лондона. Историчарка уметности Мирјана Бајић, одржаће предавање и интерактивну дискусију на тему брендирања. Један од девет пратећих програма биће и изложба Ин мемориам, посвећена лику и делу прерано преминуле дизајнерке Драгославе Беке Пунишић.

И ова 44. по реду Мајска изложба, круна је појединачних и колективних напора уметника, чланова УЛУПУДСа, који живе и раде на територији Републике Србије али и у дијаспори. Изложбу ће пратити квалитетан каталог. Главни покровитељи су Општина Стари Град, Министарство културе и информационог друштва, СП Службени гласник, а изложбу помажу још и Вадел, Емпреса и Пхоенициан Артс, Мермер Арт и Мармоцер.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ 44. МАЈСКЕ ИЗЛОЖБЕ

 

NAGRADE:

Žiri 44. majske izložbe, U škripcu u sastavu: Milanka Berberović, predsednik, Ljiljana Ćinkul, Zoran Blažina, Jugoslav Vlahović i Jasna Dulić Grujić, dodelili su sledeće nagrade:

Veliku nagradu, 44. majske izložbe, U škripcu dobio je
– profesor i keramičar Velimir Velja Vukičević, mlađi, za rad Zamršeno i Lepota otpada

Plakete, 44. majske izložbe, U škripcu dobili su
– Branislav Brana Mitrović i Jelena Kuzmanović, arhitekte za autorski projekat porodične kuće u Ul. Koste Vojinovića
– Bogdan Maksimović, dizajner, za rad U škripcu – Under Pressure
– Jovan Babić, vajar , za rad Viseći vrtovi
– Marija Dokmanović, slikar i ilustrator, za interaktivnu ilustraciju

Specijalna priznanja, 44. majske izložbe, U škripcu
– Sonji Žugić, fotografu, za rad Zatomi – nepar
– Danijeli Paracki, dizajneru, za dizajn kataloga izložbe Primenjena umetnost i Beograd 1918/1941

Žiri Nagrade iz fonda Aleksandar Šaletić u sastavu: Vladimir Lovrić, predsednik, Nebojša Krstić, Katarina Bosnić i Dijana Milašinović Marić, na 44. majskoj izložbi, U škripcu dodelio je NAGRADU ALEKSANDAR ŠALETIĆ
– Miroslavi Petrović Balubdžić i Mihailu Timotijeviću, arhitektima, za projekat Senjski rudnik, park industrijskog nasleđa

Žiri Muzeja primenjenih umetnosti u sastavu: Biljana Vukotić, viši kustos, Ljiljana Miletić Abramović, vd direktor, Slobodan Jovanović, kustos, Bojana Popović, muzejski savetnik i Mila Gajić, viši kustos, otkupnu nagrada Muzeja primenjenih umtnosti dodelio je
– keramičarki Lani Rakanović, za kompoziciju Prekvalifikacija druga šansa, čestitamo koleginici

Донатори УЛУПУДС-а 44. мајске изложбе У шкрипцу
Општина Стари Град
Министарство културе републике Србије
ЈП Службени гласник из Београда

Спонзири које су омогућиле да се реализује коктел на отварању
Фирма ВАДЕЛ
Галерија мозаика Пхоенициан-арт из Либана
Винарија Мачков подрум
Кућа вина Живковић