ЖЕНА, РАТ И ПЛАКАТ: 1914-1918

ЖЕНА, РАТ И ПЛАКАТ: 1914-1918

24. фебруар - 19. март 2016.

Отварању изложбе претходиће „протестна поворка“ жена, која ће проћи Кнез Михаиловом улицом, у костимима са почетка прошлог века и транспарентима са порукама борбе за женска права, на челу са глумицом Горицом Поповић.
Уводна реч на отварању: Горица Поповић и Владимир Чех.

Аутор изложбе: Владимир Чех

Организатори: Институт за историју оглашавања и Музеј примењене уметности.

Улаз бесплатан.

Изложба „Жена, рат и плакат: 1914-1918“ представља наставак изложбе „Рат и плакат 1914-1918“, која је била приређена у Музеју примењене уметности поводом обележавања стогодишњце од почетка Првог светског рата. (новембар 2014 – фебруар 2015. године). Изложба се састоји од 82 плаката.

На плакатима из Конгресне библиотеке у Вашингтону, Државног војног музеја у Лондону, Централног Државног музеја савремене историје у Москви, Канадског Музеја Првог светског рата у Отави и Народне библиотеке у Београду у главној улози је – жена.

Лик жене, као мотив, појављује се на плакатима у две варијанте, у зависности од тога коме је порука намењена и која је циљна група. Жена је симбол, када је порука намењена мушкарцима или актер, учесник збивања, када је порука намењена женама. Тако су представљени и плакати на изложби, према „родно различитим“ циљним групама: за мушкарце се везују теме као што су држава, жртва и мајка, а за жене – то су домаћица, радница, волонтерка и ратница.

Национални зајам

Марио Боргони (Марио Боргони) 1916, Италија Марио Боргони (Марио Боргони) 1916, Италија

Пети аустријски ратни зајам

Алојз Ханс Шрам (Алоис Ханс Счрам) 1916, Аустроугарска

Национални зајам

Марио Боргони (Марио Боргони) 1916, Италија