ЖЕНА, РАТ И ПЛАКАТ: 1914-1918

ЖЕНА, РАТ И ПЛАКАТ: 1914-1918

24. фебруар - 19. март 2016.

 „Утицај Великог рата на друштвени положај жене“

Поводом затварања изложбе „Жена, рат и плакат: 1914-1918“ у Музеју примењене уметности у суботу, 19. марта у 13 часова биће организован панел на тему „Утицај Великог рата на друштвени положај жене„.

Учесници:

Prof Alison Fell, University of Leeds, UK
Presentation topic: Images of Women in World War I

Dr Melanie Morin Pelletier, Historian, Canadian Museum of History
Presentation topic: Changes in the Perception of Women in Canadian Society during World War I

Dr Serpil Atamaz, Assistant Prof TOBB University of Economics and Technology, Ankara Turkey, PhD in History from University of Arizona
Presentation topic: The Roles Ottoman Women Played in World War I

проф др Светлана Слапшак, Љубљана
Presentation topic: Revolution of Women s Bodies in WWI

Своје учешће ма панелу имаће и проф др Љубинка Трговчевић и проф др Гордана Духачек из Београда.

Модератор:
др Ана Столић

Добро дошли!

Промоција публикације

„Рат и плакат: 1914-1918“

У среду, 24. фебруара у 18.30 у Музеју примењене уметности биће представљена публикација „Рат и плакат: 1914-1918“ коју је, под покровитељством Министарства за културу и информисање у оквиру Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата припремио Владимир Чех, оснивач Института за историју оглашавања и аутор истоимене изложбе приређене у Музеју.

На промоцији ће бити демонстрирана и мултимедијална димензија публикације. Поред 240 плаката репродукованих у самој књизи, на мобилном телефону или таблету моћи ће да се „прелиста“ близу 500 плаката, који су на изложби били приказани на екранима, захваљујући апликацији коју је направио и коју ће представити Витомир Јевремовић. У међувремену, направљен је получасовни филм у коме аутор „води кроз изложбу“, а о изложби говоре учесници прошлогодишњег скупа „Десет на једну“, чији су текстови са скупа објављени у публикацији „Рат и плакат 1914-1918“.