Бифон сервис: Севр порцелан из Белог двора

Бифон сервис: Севр порцелан из Белог двора

Промоција публикације Биљане Црвенковић

14. март 2018.

Среда, 14. март 2018. у 18 часова, Галерија „Анастас“ МПУ

Учесници: мр Љиљана Милетић Абрамовић, директор музеја; др Јелена Тодоровић, професор Факултета ликовних уметности у Београду; Биљана Црвенковић, кустос музејске збирке керамике, стакла и порцелана

Музеј примењене уметности, у складу са својом вокацијом, као централна национална институција заштите културних добара из области примењене уметности и дизајна, дуги низ година ради на заштити, не само културних добара из својих збирки, већ и из свих других музејских колекција и збирки примењене уметности и дизајна на територији Републике Србије. У том циљу, кустоси Музеја баве се стручним истраживањима дела примењене уметности из јединствене државне збирке Републике Србије у оквиру споменика културе Дворски комплекс на Дедињу. Као један од првих резултата тог истраживања, Музеј је крајем 2017. објавио публикацију Бифон Сервис: Севр порцелана из Белог двора, ауторке Биљане Црвенковић, вишег кустоса Музеја примењене уметности.

Ова публикација, у форми тематског каталога, значајана је у историографском, музеолошком и културолошком смислу јер једно драгоцено и ретко доступно културно добро први пут, и у пуном сјају, представља јавности. Реч је о ремек-делу примењене уметности – Шпанском поклон сервису грофа од Артоа (comte d’Artois) из 1782, познатом и као Бифон сервис (Buffon service), који је настао у чувеној Краљевској мануфактури порцелана у Севру (Manufacture royale de porcelaine de Sèvres). Сервис по својим карактеристикама представља прворазредни пример француске мајсторске и уметничке виртуозности XVIII века и раритет европске примењене уметности. За уметничку колекцију Дворског комплекса Бифон сервис је откупљен 1935, и од тада па до данас, овај јединствени порцелански сервис чини изложбени сегмент протоколарног простора Белог двора. Сервис је настао као први у серији од петнаест сервиса од порцелана произведених у Краљевској мануфактури порцелана у Севру, а који су били илустровани мотивима птица из Прве орнитолошке енциклопедије Histoire naturelle des oiseaux (1771–1786) најзначајнијег француског природњака тога доба Жорж-Луја Леклера, грофа од Бифона (Comte de Buffon, 1707-1788).

Каталог је репрезентативног формата и дизајна (графички дизајн Душан Ткаченко), на 185 страна документовано је сликом и описано у каталошким јединицама свих 140 делова сервиса. Штампан је двојезично на српском и енглеском језику. У уводном тексту изложена је генеза и типологија настанка сервиса од порцелана као врсте предмета примењене уметности, карактеристичне за доба просветитељства. Управо Бифон сервис амблематски носи све те типичне карактеристике високо изражених културно-уметничких вредности и препознаје се данас као универзално културно добро од изузетног значаја. Не само због скупоценог материјала, изражене виртуозности израде и очаравајућег изгледа, већ и због тога што одсликава сложене процесе и околности времена у коме је настао као и околности дугог историјско-уметничког периода свог трајања. Приликом рада на припреми каталога сви појединачни делови сервиса наменски су фотографисани (фотограф Веселин Милуновић) и музеолошки обрађени тако да је истовремено створена и неоходна база за процес дигитализације овог културног добра од изузетног значаја.

Музеј примењене уметности приступио је изради и публиковњу овог каталога са веома сврховитом намером да се формира и употпуни документација за покретање поступка за проглашење порцеланског сервиса – Шпанског поклон сервиса грофа од Артоа за културно добро од изузетног националног и културног значаја. Сматрамо да би се на тај начин у пуној мери допринело промоцији и афирмацији, у стручној и широј културној, домаћој и иностраној јавности, многоструког богатства културног наслеђа Републике Србије. Каталог је издао Музеј примењене уметности уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и уз колегијалну сарадњу Фонда Краљевски двор.

Фотографије са промоције

Аутор фотографија: Веселин Милуновић