Gift

Gift

Направите поклон за драгу особу у Музеју примењене уметности

23. јануар - 30. септембар 2020.

Музеј примењене уметности у Београду, уметничка група Blast Theory и British Council позивају вас да испробате апликацију Gift (Поклон) и да истражите музеј на један нов начин. Апликација вам омогућава да, као посетилац музеја, уз помоћ свога мобилног телефона, пошаљете пријатељима виртуелни поклон – приказ одабраног музејског експоната. За почетак, довољно је да скенирате QR код или да отворите линк који ћете пронаћи на постерима и разгледницама на улазу у музеј. Потом, пратите инструкције у апликацији и направите дигитални поклон који ћете послати драгој особи.

Апликација Gift биће поклоњена Музеју примењене уметности 22. јануара 2020. године, на званичном отварању PlayUK 2020 фестивала, који је организовао British Council у партнерству са SGA (Асоцијацијом индустрије видео игара Србије) и Nordeus HUB-ом. Том приликом посетиоцима ће се обратити директорка British Council-а за Србију Клер Сирс (Clare Sears), директорка UK гејминг асоцијације Џо Твист (Jo Twist), члан управног одобра SGA Мирослав Мићевић, директорка Музеја примењене уметности Љиљана Милетић-Абрамовић и заменица амбасадорке Велике Британије у Србији Ребека Фабрици (Rebecca Fabrizi).

Од 23. до 31. јануара 2020. апликацију Gift моћи ћете да користите на изложби Мода у модерној Србији, док се 4. фебруара 2020. апликација „сели“ на сталну поставку Музеја примењене уметности На први (п)оглед, где ће бити у функцији до 30. септембра 2020. Апликација ради на енглеском језику, али своје поруке пријатељима можете снимати и писати на српском или на којем год другом језику желите.

Поводом пуштања у рад апликације Gift, улаз у Музеј примењене уметности биће бесплатан у суботу, 25. јануара 2020.

PlayUK је платформа British Council-а која има за циљ да подржи креативност у дигиталном свету, понуди приступ новим вештинама и знању као и да креира и ојача интеракцију уметности и технологије. Кроз стварање веза између уметности и IT сектора и повезивање професионалаца из Велике Британије и земаља западног Балкана, овај програм се бави темама као што су програмирање, гејминг, виртуална стварност (VR), проширена стварност (AR), анимација, интерактивни садржај и наративни дизајн. У овом издању, PlayUK се фокусира на видео игре, гејминг културу, као и на приближавање британске и локалне гејминг сцене, уз повезивање креативаца који стварају у овој области.

Више о PlayUK 2020

Blast Theory је једна од најзначајнијих мултидисциплинарних група из Велике Британије, која већ три деценије експериментише са интерактивном уметношћу, истражујући друштвене и политичке аспекте технологије. Њихови радови представљени су на Бијеналу у Венецији и Филмском фестивалу Sandens. Комбинујући популарну културу, технологију и игре, рад Blast Theory брише границу између фикције и стварности. Групу воде Мет Адамс (Matt Adams), Џу Роу Фар (Ju Row Farr) и Ник Тандаваниџ (Nick Tandavanitj).

Више о пројетку Gift