Promocija knjige umetnika „LUTALAŠTVO“ Mirjane Bobe Stojadinović

Promocija knjige umetnika „LUTALAŠTVO“ Mirjane Bobe Stojadinović

25. januar 2022.

Promocija knjige umetnika „LUTALAŠTVO“ Mirjane Bobe Stojadinović

Utorak, 25. januar 2022. od 18 časova

Broj prisutnih na promociji je ograničen na 30 mesta, dođite na vreme da zauzmete mesto

Promocija će se uživo prenositi na društvenim mrežama

 

Tačno godinu dana od samostalne izložbe „Lutalaštvo” Mirjane Bobe Stojadinović u Galeriji Kolarčeve zadužbine (januar 2021), i potom Velikoj galeriji Šok zadruge (jul 2021), biće održana promocija knjige umetnika nastale iz ovog materijala – autorskih fotografija i zapisa.

U nameri kontekstualizovanja umetnikove knjige u okviru same muzejske institucije, na samoj promociji biće predstavljene fotografije sa putovanja iz privatnih albuma porodice Vladarski, iz kolekcije MPU.

Na promociji će govoriti:

  • Biljana Jotić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, v.d. direktorka MPU
  • mr Jelena Perać, muzejska savetnica, Zbirka fotografije, primenjene grafike i umetničke opreme knjige
  • Teodora Jeremić, istoričarka umetnosti, nezavisna kustoskinja
  • dr um. Nikola Radosavljević, umetnik, doktorirao na temi knjige umetnika, inicijator formiranja zasebne zbirke knjiga umetnika u okviru Narodne biblioteke Srbije
  • Autorka

Projekat „Lutalaštvo” jedan je iz niza umetničkih istraživanja Mirjane Bobe Stojadinović posvećenih subjektivnosti doživljaja putovanja. Umetnikova knjiga „Lutalaštvo” proizvod je promišljanja fenomena putovanja iz subjektivnog ugla. Format umetnikove knjige prirodno objedinjuje odabrane 132 crno-bele fotografije iz obima od nekoliko desetina hiljada autorskih fotografija umetnice nastalih u periodu od 2003. do 2019. godine, praćenih sa 40 tekstualnih zapisa – priča, dubinskog samoreflektivnog narativa.

Umetnički rad posvećen stranstvovanju nije slučajan u vremenu teške pandemije – ne kao eskapizam od ozbiljnosti situacije, već kao ubežište za potencijal ljudskosti koji u sebi nosimo.

Tekst koji je pratio izložbe možete pročitati ovde.

Biografija

Mirjana Boba Stojadinović je vizuelna umetnica, akademski obrazovana u Srbiji, Holandiji i Velikoj Britaniji. Od 1998. godine samostalno izlaže u zemlji i inostranstvu, a takođe je učestvovala u brojnim grupnim izložbama, organizovala ih i kurirala. Dobitnica je nagrade galerije 25. Memorijala Nadežde Petrović. U centru njenih interesovanja su prostor i naracija, performativno upotrebljavajući fotografiju, tekst, zvuk, svetlost, objekat.

Autorka je diskurzivnog projekta i knjige „Umetnik kao publika”. Saradnica je Redakcije kulture Radio Beograda 2. Njen tekst „Otuđeni spektakl“ bio je u najužem izboru za nagradu Lazar Trifunović za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umetnosti za 2021. godinu.

Objavljivanje knjige umetnika „Lutalaštvo” sufinansirano je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja, a tehnički je omogućilo Udruženje likovnih umetnika Srbije / ULUS.

Izbor fotografija

Albumi za fotografije porodice Vladarski

Album za fotografije porodice Vladarski

tridesete godine 20. veka
MPU inv. br. 19107

Album za fotografije porodice Vladarski

1937.
MPU inv. br. 19111

Album za fotografije porodice Vladarski

1937.
MPU inv. br. 19111

Album za fotografije porodice Vladarski

1937.
MPU inv. br. 19111

Album za fotografije porodice Vladarski

1935.
MPU inv. br. 19108