44. дечји октобарски салон - Радознало дете - уметник и научник

44. дечји октобарски салон - Радознало дете - уметник и научник "ИЗУМЕТНИК"

08 - 31. октобар 2009.

44. дечји октобарски салон посвећен је обележавању 200. годишњице рођења Чарлса Дарвина и 150. годишњици објављивања чувеног дела “Порекло врста“, као и обележавању 130. годишњице рођења нашег чувеног научника Милутина Миланковића.

Чарлс Дарвин (1809-1882)

Путовање бродом Бигл

Чарлс Дарвин рођен је 12. фебруара 1809. године у месту Шрусбери у Енглеској, као пето од шесторо деце добростојећег лекара Роберта Воринга и Сузане Веџвуд. У локалну школу пошао је 1818. године, а у 16 години започео је студије медицине у Единбургу. Две године касније, уписује студије богословије на универзитету у Кембриџу. Као млади природњак 1831. године полази на петогодишњи пут око света истраживачким једрењаком „Бигл“. Дарвин се оженио Емом Веџвуд и 1842. године њихова породица се сели у кућу у малом селу Дауну, где су живели до краја живота. Имали су десеторо деце.

Дарвин нам је помогао да разумемо различитост између нас, а да истовремено поштујемо наше заједничко порекло. Пре Дарвина мислило се да је свака врста настала одвојено и самостално, остајући непромењена од почетка света. У Дарвиново време Црква никако није могла да прихвати да је „и човек као сваки живући организам на земљи, настао као резултат еволуције“.

Дарвин је описао ствари онако како их је видео. Петогодишња пловидба бродом Бигл, током које је успео да истражи флору и фауну разних предела света, што га је инспирисало да напише своје капитално дело.

  • Два века од рођења славног научника и 150 година од објављивања „Постанка врста“.
  • Природњак, отац модерне биологије и творац теорије о природној селекцији односно пореклу врста и еволуцији.
  • У делу Постанак врста изнет је принцип „по којем се свака промена, ако је корисна чува“, а коју је он назвао природна селекција.
  • Сам појам еволуције није биo оригинално Дарвинов, јер се јављао и пре њега.
  • Дарвинова заслуга јесте у томе, научници се слажу, што је одговорио на питање како се она одиграва, односно открио „механизам еволуције, а то је природна селекција“.

Стварност еволуције широко је прихваћена током Дарвиновог живота, али његова нарочита теорија – с природним одабирањем као главним узроком – није доживела тријумф све до 1940. године, када је успешно здружена с генетиком.