"Кутија, кутијица"

из колекције Музеја примењене уметности

19. мај 2012.

Галерија „Инкиостри“, Музеј примењене уметности

Аутор изложбе: Марија Бујић, кустос Одсека за стилски намештај МПУ

Колекцију кутија Одсека за стилски намештај Музеја примењене уметности чини 86 предмета који су израђени у временском распону од  XIX до XX века. Територијално порекло им је различито и сеже од западне Европе до далеког Истока – Кине и Јапана. Највећи број кутија потиче из средње Европе и са Балканског полуострва, али и из Енглеске, Француске, Немачке, Италије, Аустроугарске, Русије, Египта и САД. Кинеске кутије XIX и XX века од слоноваче, посебно се истичу врхунском израдом.
Кутије из Збирке Љубе Ивановића, представљају основу колекције. Откупом, поклонима дародаваца и легатима, колекција се употпуњавала примерцима, који су, на најбољи начин, илустровали склад форме, декоративног програма и функције. Сакупљане су кутије различитих облика и величина, од минијатурних, за лекове и бурмут до великих, путних. Изведене су од постојаних (метал, камен), чврстих (дрво, бамбус, кост, седеф, ћилибар, целулоид) и осетљивих (папир, слама и текстил) материјала.За украшавање површина, како спољних тако и унутрашњих, коришћене су разноврсне декоративне технике, шодно материјалу од ког су направљене (дуборез, фурнирање, маркетерија, интарзија, пресовање, ливење, цизелирање, сликање, бојење, вез). Извели су их, углавном ручно, непознати мајстори и радионице. Поједине су продукт индустријске производње краја  XIX и прве половине XX века.

Колекција кутија Музеја примењене уметности никада није излагана у целини. Путна кутија за стаклени прибор краља Милана Обреновића и кутија за ситан прибор-Ситнарка, налазе се на поставци изложбе стилског намештаја Траг у дрвету. Кутије за цигарете биле су представљене на изложби Арс Фуманди, 2007. Драгуљ збирке, минијатурна кутија за медаљон-сат, приказана је на изложби Ново у колекцијама, Аквизиције 2001-2010, 2010 године. Већи део збирке први пут се представља јавности. Посебно треба истаћи кутију из Архангелске области у Русији, која је изведена од кљова моржа, као и плаву кутију од лапис лазулија. Занимљива је прича која прати једну енглеску бурмутицу од рожине, из 19. века, изгубљену на Цариградском друму у Србији, коју је почетком 20. века, копајући њиву, на дубини од пола метра, пронашла мајка нашег дародавца. Кутијица је била пуна златника, а не бурмута и чувана је у тој породици, као посебна драгоценост. С обзиром на то да власник није имао наследнике, Музеј је добио на дар овај драгоцени комад.

Није могуће набројати све намене кутија. Како се развијало друштво, расле су и потребе за одлагањем најразличитијег материјала. Кутије су у свом развоју прошле дугачак пут од најобичнијег спремишта, до ремек дела примењене уметности, где облик и начин израде и декорације превазилази основну функцију – сачувати, разврстати, истаћи вредност, сакрити.

Постоје кутије чија унутрашња организација простора јасно указује на намену. С друге стране, велики број кутија нема одређену намену, већ је одређује њен власник у односу на своје тренутне потребе. Садржина кутије је показатељ социјалног порекла, извор богатства у најширем смислу, знања, најдубљих осећања радости и туге, љубави и нежности, поноса и таштине.

Кутије, мада најмањи тип намештаја, недвосмислено сведоче о култури живљења у прошлим епохама. Мале димензије су увек биле изазов за уметничке столаре, зато што су захтевале посебну вештину и прецизност. Такође, кутија као предмет поседује и друга симболичка својства. Мала или велика, украшена или не, обојена или без боје; за накит, за лекове или за шиваћи прибор, свака кутија или кутијица појединачно много тога може да искаже. О томе говори ова инспиративна изложба.

Кутија за бурмут (бурмутица)

Скопље, крај 19. века

Кутија за карте

Немачка, 1910.

Кутија за цигарете (табакера)

Војводина, средина 19. века

Кутија за цигарете

Краљевина Југославија, 1929-1941.

Кутија

Француска, Севр, 1840-1846.

Кутија за цигарете (табакера)

Средња Европа, друга половина 19. века

Кутија за цигарете (табакера)

Беч, 1910.

Кутија за шибице

Средња Европа, 1883.

Кутија за писање

Шпанија, крај 16. века

Кутија

Чешка, Хаида, 1895-1914.

Кутија за ситни прибор (ситнарка)

Македонија, 18. век

Кутија за стаклени прибор (путна)

Француска, друга половина 19. века

Кутија за дуван

Македонија, крај 18. почетак 19. века

Кутија за цигарете

Египат, 1903-1918.

Кутија за дуван

Чешка, крај 19. века