LIVING SPAIN / Furniture, Lighting & Accessories

LIVING SPAIN / Furniture, Lighting & Accessories

Izložba španskog dizajna

13. maj - 15. jun 2008.

Izložbu otvorio NJ.E. gospodinHose Rijera Sikijer, ambasador Kraljevine Španije u Beogradu
Autor izložbe Marselo Leslabay, Španija
Koordinator izložbe Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju
Living Spain / Furniture, Lighting & Accessories je izložba savremenog španskog industrijskog dizajna koji originalnim i neočekivanim rešenjima, kao i raznovrsnošću tema otkriva razloge zbog kojih je, tokom poslednje decenije, dizajn stekao izuzetno značajno mesto u ekonomiji i kulturi Španije.

Postavka pripremljena za Bijenale dizajna 2006. u Sent Etjenu u Francuskoj, koncipirana je kao putujuća izložba koja promoviše uspešnu saradnju mladih španskih dizajnera i lokalne industrije u oblikovanju pojedinih aspekata savremenog života. Izložba se sastoji od dvadesetak eksponata čiji su autori mladi i uspešni profesionalci, među kojima i: Blasco Gandía, Héctor Serrano, José Gandía, Pablo Gironés, Ramón Úbeda, Otto Canalda, Ana Mir, Emili Padrós, Jaime Hayón, Miguel Herranz i drugi. Predstavljene eksponate su proizvele španske firme čija je marka već stekla ugled kod kupaca širom Evrope (Metalarte, Camper, Gandía Blasco, Tecnología & Diseño Cabanes, Nani Marquina, BD Ediciones de Diseño, Delica, Porcelanas Bidasoa, Luzifer Lamps i druge).

Nameštaj i svetleća tela, namenjeni pođednako enterijeru i eksterijeru, kao i modni detalji koji predstavljaju sastavni deo naše svakodnevnice, čine okosnicu izuzetno zanimljive, a u stvaralačkom pristupu sveže i inspirativne izložbe.

Marcelo Leslabaj, autor izložbe, kaže: „Raznolikost forme i stilova ovih predmeta odaje sliku jedne zemlje velikog kulturnog bogatstva, pa iako ne možemo da govorimo o stilu koji je samo dizajnerski, ipak možemo da uočimo izvesne nesporne karakteristike koje otkrivaju tragove različitih kultura prohujalih ovim prostorima sa svojom dragocenom umetničkom i arhitektonskom baštinom. U prostorima u kojima živimo primećuju se uticaji umetnosti, mode ali i drugih kultura, vide se poruke prošlosti kao i poruke za budućnost… Ispisane jezikom eklektičke projekcije, neprekidnih mutacija i granica izgubljenih između racionalnog, oniričkog i ludičkog. Druga karakteristika je što su tipovi međusobno veoma različitih proizvoda kompatibilni i u enterijeru i u eksterijeru, aspekt koji potencira snažnu povezanost sa suncem, plažama i izvanrednom klimom kojom se odlikuje veliki deo Španije i to preko predmeta koji su zamišljeni tako da pozivaju na intenzivan život i uživanje u prirodi.“

Kreativnost, svežina i darovitost španskih dizajnera ogleda se u predmetima senzibilno i inteligentno osmišljenim, koji nose u sebi energiju i snažnu simboliku koja nas poziva da uživamo u njima i da ih doživljavamo kao produžetak našeg tela.

Izložba je realizovana u saradnji sa ambasadom Kraljevine Španije u Beogradu. 

Voterpruf(Waterproof)

dizajner: Hektor Serano(Héctor Serrano) proizvođač: Metalarte (Metalarte)

Mini mikado Mini Mikado)

dizajner: Migel Eranc (Miguel Herranz) proizvođač: Lucifer lamps (Luzifer Lamps

Miriapodo(Miriapodo)

dizajner: dies+ dies disenjo(diez+diez diseño – Trem Diseño Industrial) proizvođač Tehnologija i dizajn Kabanes (Tecnologia&Diseño Cabanes)