MajdanArt 2001 - 2003

MajdanArt 2001 - 2003

Izložba nakita učesnika Internacionalnog simpozijuma zlatarstva u Majdanpeku

22. april - 12. maj 2004.

MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI, u saradnji sa Modnim studiom CLICK,
u okviru Beogradske nedelje mode (Fashion Week)
predstavlja tematski program posvećen savremenom dizajnu nakita 

Koordinator programa: Irena Šentevska

Međunarodni simpozijum zlatarstva MajdanArt , održava se već tri godine u Majdanpeku, u najvećem industrijskom kompleksu posvećenom dizajnu i tehnologiji obrade plemenitih metala u ovom delu Evrope.

Pokretanje ovakvog projekta u Majdanpeku opravdano su očekivali svi ljubitelji umetnički oblikovanog nakita: zbog nesumnjivog kreativnog potencijala u ovom domenu, ali i zbog uslova visokih tehnoloških, materijalnih i organizacionih mogućnosti Zlatare Majdanpek.

MajdanArt se odvija u saradnji Zlatare Majdanpek, Muzeja primenjene umetnosti i Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu, Centra za kulturu Majdanpek, NVO Udruženje za Majdanpek i Instituta za bakar – Bor, a pod pokroviteljstvom je Ministarstva kulture i Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj Republike Srbije. Po četvrti put će se održati od 13. do 25. septembra 2004.

Izložba u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu predstavlja izbor radova dosadašnjih učesnika MajdanArta iz Francuske, Poljske, Izraela, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Slovenije i Srbije i Crne Gore.

 

O saradnji između Muzeja primenjene umetnosti i Fashion Weeka, u organizaciji Modnog studijaCLICK, najbolje govori izjava Ivanke Zorić, direktora MPU.

 

‘U jedan od najinteresnatnijih fenomena savremene primenjene umetnosti spada moda. Stoga ne čudi što je na velika vrata ušla u sve značajne svetske muzeje. Muzej primenjene umetnosti, kao ustanova koja prati savremeni modni dizajn, sasvim prirodno ima potrebu da sarađuje sa svima onima koji učestvuju u kreiranju savremene modne scene kod nas. Muzej će se postepeno uključivati u programeFashion Weeka dajući za početak podršku ovoj manifestaciji tako što deo programa prihvata u svom prostoru, ali u težnji da vremenom kreira sopstveni program koji će doprineti afirmaciji beogradske modne scene, a ujedno imati i određenu edukativnu poruku.’